ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΡΕΥΝΑ

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
                                                                       

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α.) πραγματοποίησαν διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2020. Το Σάββατο επισκέφθηκαν το ιστορικό χωριό Δίστομο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού. Στην αίθουσα προβολής του μουσείου οι φοιτητές ενημερώθηκαν με οπτικοακουστικό υλικό για τη σφαγή των 230 κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς Ναζί σε αντίποινα, λίγο πριν την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 10 Ιουνίου του 1944. Η αρχαιολόγος κα Αμαλία Παπαϊωάννου ανέλυσε στην ειδική αίθουσα τις φωτογραφίες των Γερμανών πρωτεργατών και των θυμάτων και εξήγησε στους φοιτητές ότι αυτό το μουσείο ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Δόθηκε επίσης στους φοιτητές η δυνατότητα πρόσβασης στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο (άρθρα, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα). Τους φοιτητές χαιρέτησε ο δήμαρχος Διστόμου- Αράχωβας- Αντίκυρας κ. Ιωάννης Σταθάς, ο οποίος, μετά από σχετική ερώτησή τους, τούς ενημέρωσε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από τους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, η οποία είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο μοναχός Γρηγόριος ξενάγησε τους φοιτητές στην Ιερά Μονή, εξηγώντας τους γιατί η Μονή ονομάζεται Αγιά Σοφιά της Ρούμελης και κάνοντας αναφορά στον θαυματουργό βίο του Οσίου Λουκά του Στειριώτη. Οι φοιτητές μελέτησαν επιτοπίως τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τύπο του ναού (οκταγωνικός μετά τρούλου), εξαίρετο δείγμα της μεσοβυζαντινής ναοδομίας του ελλαδικού χώρου, καθώς και τον περίφημο ψηφιδωτό του διάκοσμο. Στη συνέχεια, με τη συμβολή του αρχαιοφύλακα κ. Παναγιώτη Ζήση, είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Ελαιοτριβείο, το Σήμαντρο, την Τράπεζα, το Μουσείο, την Κρύπτη του Ναού της Αγίας Βαρβάρας, το Βορδονάρειο, το Φωτάναμα και την Κρήνη.

Την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των μαθημάτων «Αρχαία Ελληνική Θρησκεία και Τελετουργίες» και «Αρχαία Ιστορία: Από τους Περσικούς Πολέμους έως και τη μάχη της Χαιρώνειας» πραγματοποιήθηκε επιτόπιο μάθημα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών. Η κα Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, κατέδειξε την αρχαιολογική σπουδαιότητα αυτού του χώρου μέσα από τα μνημεία του (Ναός του Απόλλωνα, Βωμός των Χίων, Στοά των Αθηναίων, Αρχαίο Θέατρο κ.ά.). Στο Αρχαιολογικό Μουσείο οι φοιτητές μπόρεσαν να μελετήσουν κατά χώραν εκθέματα από τη Γεωμετρική εποχή έως το τέλος της Ύστερης Αρχαιότητας, ανάμεσα σε αυτά τον Ηνίοχο, ένα σπάνιο δείγμα της αρχαίας μεταλλοτεχνίας, τη Σφίγγα των Ναξίων, τμήματα της ζωφόρου του Θησαυρού των Σιφνίων, τμήματα μετοπών με απεικονίσεις των άθλων του Ηρακλή από τον Θησαυρό των Αθηναίων, τον Ομφαλό και τα αγάλματα των μυθικών αδερφών Κλέοβη και Βίτωνα. Η κα Ιωάννα-Σουλτάνα Κοτσώρη, που διδάσκει ως μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος συμμετείχε παρέχοντας ιστορικές πληροφορίες αναφορικά με την ίδρυση και την εξελικτική πορεία της Δελφικής Αμφικτυονίας και φιλολογικές πληροφορίες αναφορικά με τους Δελφικούς Ύμνους και τα δελφικά παραγγέλματα. Πολλές ευχαριστίες οφείλονται στην κα Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, και στον αρχαιολόγο κ. Νικόλαο Πετρόχειλο, που έδωσαν την έγκρισή τους για τη διεξαγωγή του επιτόπιου μαθήματος.

Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο και στα Εργαστήρια Παραδοσιακών Τεχνών της Αράχωβας, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους φοιτητές να γνωρίσουν τη μεγάλη συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές, σπάνια χαρακτικά, κεντήματα και όπλα του 1821.

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε με τη μεγάλη συμβολή του φοιτητικού συλλόγου και κυρίως του Προέδρου του, κ. Ιωάννη Κρητικού, ενώ η εν γένει διοργάνωση και εποπτεία οφείλεται στην Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, κα Ιωάννα Σπηλιοπούλου.

 

         

         

  

 μοδιπ3       DIAGONISMOI2    
 banner diavgeia         εντυπα      επιτροπή
             
        

 

 

 

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για να προσφέρει καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στον ιστοχώρο, συμφωνείτε με τη χρήση cookies
Διαβάστε την πολιτική ιδιωτικότητας για περισσότερες λεπτομέρειες