ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΡΕΥΝΑ

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολές-Τμήματα
                                                                       
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών

Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εξελίχτηκε στη σημερινή μορφή του από Τμήμα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, είναι ένα παραδοσιακό, καλά οργανωμένο Τμήμα, δεδομένου ότι λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 1974.

Αποστολή του είναι η παροχή εκπαίδευσης και η διεξαγωγή έρευνας στο ευρύ γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης της Μηχανολογίας.

Ο κλάδος της Μηχανολογίας είναι ίσως ο πλέον θεμελιώδης από τους κλάδους των τεχνολογικών εφαρμογών. Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί μπορούν να εργασθούν σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας και των τεχνικών έργων και εργασιών. Η ζήτηση στην αγορά εργασίας για Μηχανολόγους Μηχανικούς είναι μεγάλη και σχετικά σταθερή, λόγω του ότι επηρεάζεται λιγότερο από ύφεση σε κάποιον επιμέρους τομέα επαγγελματικής ενασχόλησης. Το γνωστικό υπόβαθρο που αποκτούν οι απόφοιτοι των αντίστοιχων Τμημάτων σε αντικείμενα όπως, εξομοίωση και μοντελοποίηση συστημάτων, επίλυση τεχνολογικών προβλημάτων, σχεδιασμός εξαρτημάτων, συσκευών και εγκαταστάσεων, διοίκηση και διαχείριση έργων, τους επιτρέπει να ακολουθήσουν μια πληθώρα εναλλακτικών επαγγελματικών διαδρομών.

Οι απόφοιτοι του Τμήματός μας, βασιζόμενοι στις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις που αποκτούν κατά τη φοίτησή τους, μπορούν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων σε τομείς οι οποίοι σχετίζονται με την έρευνα, τη μελέτη, σχεδίαση, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς του γνωστικού τους πεδίου.

Ειδικότερα, ασχολούνται με τη μελέτη, εγκατάσταση, κατασκευή, επίβλεψη κατασκευής, επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης των εξής εγκαταστάσεων:

 • Κινητήριων μηχανών, καθώς και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων φωτισμού και κίνησης.
 • Θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων.
 • Εγκαταστάσεων υγρών και αερίων καυσίμων.
 • Ανελκυστήρων, ανυψωτικών μηχανημάτων, πνευματικών εγκαταστάσεων, καθώς και μεταφορικών διατάξεων.
 • Ψυκτικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων κλιματισμού και αερισμού.
 • Συστημάτων πυρανίχνευσης, πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.
 • Οχημάτων και μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων εκτέλεσης τεχνικών έργων.
 • Εγκαταστάσεων παραγωγής, εξοικονόμησης ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εφαρμογών τους στον Κτιριακό, Αγροτικό και Βιομηχανικό τομέα, καθώς και εγκαταστάσεις Συμπαραγωγής.
 • Ατμολεβήτων και δικτύων ατμού.
 • Εγκαταστάσεων πεπιεσμένου αέρα, δικτύων ιατρικών αερίων και δικτύων φυσικού αερίου.
 • Συστημάτων ελέγχου και αυτοματισμού, ηχομόνωσης και αντιρρύπανσης, καθώς και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
 • Μηχανών, ολοκληρωμένων συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κτιρίων, δικτύων, βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων.

Επίσης ασχολούνται με την:

 • Σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών, εκπόνηση και επίβλεψη μελετών σχετικών με τον σχεδιασμό έργων και εργασιών των δραστηριοτήτων τους και τη διοίκηση επιχειρηματικών μονάδων.
 • Μελέτη ή επίβλεψη μελέτης της ενεργειακής συμπεριφοράς κτιρίων, ενεργειακή βαθμονόμηση και πιστοποίηση κτιρίων, καθώς και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
 • Μελέτη, κατασκευή και επίβλεψη δημοσίων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων και εργασιών.
 • Διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, αξιολόγησης προσφορών αγοράς, ποιοτικού ελέγχου υλικών, έργων και εργασιών.
 • Παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας και υγιεινής της εργασίας και επιλαμβάνονται των σχετικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται.

Το Τμήμα μας, στις εγκαταστάσεις του στην Πάτρα, διαθέτει για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αναγκών του και των ερευνητικών δραστηριοτήτων του, τα κάτωθι πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια: Μηχανουργείο, Εργ. Ρευστομηχανικής, Εργ. Αντοχής των Υλικών, Εργ. Εργαλειομηχανών CNC-CAM, Εργ. Μηχανών Εσωτερικής Καύσης, Εργ. Θέρμανσης-Ψύξης-Κλιματισμού, Εργ. Ατμολεβήτων-Ατμοστροβίλων, Εργ. Χημείας-Διαχείρισης Αποβλήτων, Εργ. Φυσικής, Εργ. Στοιχείων Μηχανών, Εργ. Τεχνολογίας Υλικών, Εργ. Μηχανικών Διαμορφώσεων, Σχεδιαστήριο, Σχεδιαστήριο Ηλεκτρονικής Σχεδίασης και Υπολογιστικό Κέντρο.

Σήμερα, στο Τμήμα μας υπηρετούν δεκαπέντε (15) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και έξι (6) μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού.

 

Πρόεδρος
Τσινόπουλος Στέφανος Αναπληρωτής Καθηγητής

Γραμματεία
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Σχολή Μηχανικών
Μ. Αλεξάνδρου 1 Κουκούλι
Πάτρα 263 34, Αχαΐα
Τηλ. Γραμματείας: 2610 369278, 2610 369277
Ιστότοπος: http://mech.uop.gr/
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Date

30 Μαΐου 2019

Tags

Τμήματα, Πάτρα

 

         

         

  

 μοδιπ3    DIAGONISMOI2    
 banner diavgeia   εντυπα     επιτροπή
baner 2  

 

 

WorldData UOP 

 logo eunice

EUNICE - ΠΑΠΕΛ

  SiG logo 2    

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για να προσφέρει καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στον ιστοχώρο, συμφωνείτε με τη χρήση cookies
Διαβάστε την πολιτική ιδιωτικότητας για περισσότερες λεπτομέρειες