Image
nds-logo
 
Ιστορία - Τοποθεσία του τµήµατος 

 

Το Τµήµα Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων ιδρύθηκε µε τον Νόµο 4610/2019 (ΦΕΚ Α΄ 70/7-5-2019). Ανήκει στην Σχολή Γεωπονίας και Τροφίµων του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου. Προήλθε από την µετεξέλιξη του Τµήµατος Τεχνολογίας Τροφίµων του πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου. Ταυτόχρονα µε την µετεξέλιξη έγινε αναµόρφωση του προγράµµατος σπουδών ώστε να καλύπτει όλους τους σύγχρονους τοµείς της επιστήµης και τεχνολογίας τροφίµων. 

Το Τµήµα Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων εδρεύει στην περιοχή Αντικάλαµος της Καλαµάτας του Νοµού Μεσσηνίας. Απέχει περίπου 6 χιλιόµετρα από το κέντρο της πόλης µε το οποίο συνδέεται µε τακτική συγκοινωνία. Όλες οι διδακτικές, ερευνητικές και διοικητικές υπηρεσίες του Τµήµατος είναι συγκεντρωµένες σε ένα κτήριο. 

Το Τµήµα στελεχώνεται από δώδεκα µέλη ∆ΕΠ όλων των βαθµίδων που καλύπτουν διάφορα γνωστικά αντικείµενα. Τα γνωστικά αντικείµενα που δεν καλύπτονται από τα µέλη ∆ΕΠ του Τµήµατος καλύπτονται από µόνιµο εκπαιδευτικό προσωπικό άλλων τµηµάτων του Πανεπιστηµίου καθώς και από έκτακτό προσωπικό που προσλαµβάνονται µε σύµβαση ορισµένου χρόνου (Π∆ 407). 


Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές 
 

Το Τµήµα Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου υλοποιεί τους στόχους του υιοθετώντας σύγχρονες και καινοτόµες διεθνείς πρακτικές στο Προπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών (ΠΠΣ), τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, προσαρµοσµένων τόσο στη διεθνή όσο και την ελληνική πραγµατικότητα. 

Το ΠΠΣ έχει σχεδιασθεί ώστε να αναπτύσσεται µέσα από σύγχρονο και ολοκληρωµένο αναλυτικό περίγραµµα µαθηµάτων και λοιπών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης ώστε να καλύπτει όλο το εύρος των γνωστικών αντικειµένων της Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων εφαρµόζοντας πρακτικές από τη διεθνή επιστηµονική κοινότητα. Ενδεικτικά γνωστικά αντικείµενα του Τµήµατος αποτελούν η Ανάλυση Τροφίµων, Μικροβιολογία Τροφίµων, Χηµεία Τροφίµων, Επεξεργασία Τροφίµων, Ανάπτυξη Τροφίµων, Εµπορία και Marketing Τροφίµων, Συσκευασία Τροφίµων, Οργανοληπτικός Έλεγχος Τροφίµων κ.α. 

Οι σπουδές στο Τµήµα έχουν διάρκεια δέκα (10) εξάµηνα και περιλαµβάνουν 60 µαθήµατα τα οποία χαρακτηρίζονται θεωρητικά, φροντιστηριακά και εργαστηριακά µαθήµατα. Ολοκληρώνονται µε την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και την πρακτική άσκηση σε παραγωγικές βιοµηχανικές µονάδες, εργαστήρια ελέγχου τροφίµων, δηµόσιες υπηρεσίες που ασχολούνται µε τα τρόφιµα κ.λ.π. Τα µαθήµατα  κατηγοριοποιούνται ως µαθήµατα Γενικών Γνώσεων, Γενικού Υπόβαθρου και Ανάπτυξης ∆εξιοτήτων, Ειδικού Υπόβαθρου και Ειδίκευσης. Το ΠΠΣ ακολουθεί το Σύστηµα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECDS) το οποίο βασίζεται στο συνολικό φόρτο εργασία (παρακολούθηση παραδόσεων, σεµιναρίων, προετοιµασία εργασιών, συµµετοχή σε εξετάσεις κ.ά.) που καταβάλει κάθε φοιτητής/τρια για να επιτύχει τους  αντικειµενικούς στόχους του προγράµµατος σπουδών. Το ΠΠΣ του Τµήµατος αντιστοιχεί σε 300 ECDS.  

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τµήµατος αποσκοπεί:
▶ στην παροχή υψηλής ποιότητας ανώτατης εκπαίδευσης σε θεωρητικό και σε εργαστηριακό επίπεδο,
▶ στη συνεχή παρακολούθηση των νέων εξελίξεων της επιστήµης, της έρευνας και της τεχνολογίας και στην προσαρµογή του εκπαιδευτικού αντικειµένου σε αυτές,
▶ στην απόκτηση µια ευρείας κατανόησης της επιστήµης τροφίµων, και η σε βάθος γνώση των εξειδικευµένων πεδίων της χηµείας, µικροβιολογίας, επεξεργασίας – συντήρησης και διασφάλισης ποιότητας των τροφίµων.
▶ στην απόκτηση ικανοτήτων από τους αποφοίτους, οι οποίες θα τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν επιτυχώς σε κάθε ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον στο χώρο των Τροφίµων µε πολύ καλές προοπτικές επαγγελµατικής σταδιοδροµίας,
▶ στην απόκτηση γνώσεων από τους αποφοίτους, οι οποίες τους δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν µε επιτυχία προγράµµατα µεταπτυχιακών σπουδών σε Πανεπιστήµια της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Το Τµήµα Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων διοργανώνει Πρόγραµµα Μεταπτυχιακό Σπουδών (ΠΜΣ) µε τίτλο: «Τεχνολογία και Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιόλαδου»/«Master of Science (M.Sc.) in Technology and Quality of Table Olives and Olive Oil» 

Στο ΠΜΣ µπορούν να συµµετάσχουν οι απόφοιτοι του Τµήµατος και άλλων συναφών τµηµάτων ΑΕΙ. Σκοπός του ΠΜΣ είναι η εξειδίκευση επιστηµόνων στη σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου καθώς και στις µεθόδους ελέγχου, διασφάλισης ποιότητας και εµπορίας των προϊόντων αυτών. Στο ΠΜΣ διδάσκουν µέλη ∆ΕΠ του Τµήµατος αλλά και διακεκριµένοι επιστήµονες από άλλα ΑΕΙ της Ελλάδος, ενδεικτικά Πανεπιστήµιο Πατρών, Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, αλλά και διακεκριµένοι επιστήµονες µε µεγάλη επαγγελµατική εµπειρία στο πεδίο. 
 

Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων 
 

Οι πτυχιούχοι του Τµήµατος Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων µε βάση τις εξειδικευµένες επιστηµονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται µε τη µελέτη, έρευνα και την εφαρµογή σε σύγχρονους και ειδικούς τοµείς της επιστήµης και τεχνολογίας τροφίµων. 

Ενδεικτικά οι απόφοιτοι του Τµήµατος µπορούν να εργασθούν σε βιοτεχνίες και βιοµηχανίες µε την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίµων, στην εµπορία και διακίνηση εξοπλισµού βιοµηχανιών και βιοτεχνιών τροφίµων, σε Υπηρεσίες ελέγχου και διακίνησης των τροφίµων, µπορούν να συµµετέχουν στην ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης και ελέγχου τροφίµων, σύµφωνα µε τις προϋποθέσεις που χορηγούν τις σχετικές άδειες τα αρµόδια Υπουργεία που έχουν την ευθύνη ελέγχου των εργαστηρίων αυτών, στην εκπόνηση µελετών οικονοµοτεχνικής σκοπιµότητας για βιοµηχανίες τροφίµων Οι πτυχιούχοι του Τµήµατος µπορούν να εξελίσσονται σε όλο το φάσµα της διοικητικοτεχνικής ιεραρχίας και βιοµηχανίες και βιοτεχνίες τροφίµων και υπηρεσίες τροφίµων. 

Με βάση τις εξειδικευµένες επιστηµονικές γνώσεις τους οι απόφοιτοί του Τµήµατος γίνονται δεκτοί σε πληθώρα Προγραµµάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master) Ελληνικών και ∆ιεθνών Πανεπιστηµίων.

Τα επαγγελµατικά δικαιώµατα αποφοίτων του προπτυχιακού προγράµµατος σπουδών «Τεχνολογίας Τροφίµων» του πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου είναι θεσµοθετηµένα µε το Π∆ 78, Άρθρο 1, ΦΕΚ 36/07-02-1989, Τεύχος Πρώτο .
 

Ερευνητική δραστηριότητα του τµήµατος 
 

Το Τµήµα αναπτύσσει έντονη ερευνητική δραστηριότητα σε θέµατα ανάλυσης, ποιότητας και ασφάλειας τροφίµων, µηχανικών διεργασιών και εφαρµογής νέων τεχνολογιών συντήρησης, ανάπτυξης νέων προϊόντων κτλ. Στα πλαίσια της δραστηριότητας αυτής έχουν πραγµατοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη ερευνητικά προγράµµατα, τόσο αυτοδύναµα, όσο και σε συνεργασία µε άλλα Τριτοβάθµια Ιδρύµατα εσωτερικού και εξωτερικού, Ερευνητικά Κέντρα και Ιδιωτικούς Φορείς.

Στο Τµήµα λειτουργεί θεσµοθετηµένο ερευνητικό µε τίτλο «Εργαστήριο Τροφοθρεπτικών Προϊόντων και Λειτουργικών Φαρµάκων» ΦΕΚ4386/29-11-2019 Τεύχος ∆εύτερο.

Επιπλέον υπάρχουν άρτια εξοπλισµένα εργαστήρια Χηµείας, Μικροβιολογίας, Επεξεργασίας Τροφίµων κ.ά. που υποστηρίζουν την διδακτορική και µεταδιδακτορική έρευνα. 
 

Πρόσβαση
 

37.061434596747, 22.062063032458

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πληροφορίες

Αναπληρωτής Καθηγητής

Γραμματεία
Αντικάλαμος Μεσσηνίας, 24100 Καλαμάτα
+30 27210-45-132