Image

 

Ιστορία - Τοποθεσία του τµήµατος 
 

Το Τµήµα Γεωπονίας ιδρύθηκε το 2019 στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου αλλά στην πραγµατικότητα φέρει πίσω του µια ιστορία και εµπειρία περίπου 30 χρόνων αφού αποτελεί µετεξέλιξη του Τµήµατος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Βρίσκεται στην Καλαµάτα, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστηµίου στον Αντικάλαµο και η συστέγασή του µε άλλα πέντε τµήµατα δηµιουργεί ένα φοιτητικό περιβάλλον µε πολλαπλές προκλήσεις και αναζητήσεις 

Το Τµήµα στελεχώνεται από µέλη ∆ιδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού όλων των βαθµίδων, µέλη Ειδικού ∆ιδακτικού Προσωπικού και οι διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες υποστηρίζονται από µέλη Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού. Ανάλογα µε τις ανάγκες, οι διδακτικές δραστηριότητες υποστηρίζονται από έκτακτο επιστηµονικό προσωπικό, διδάσκοντες άλλων τµηµάτων, υποψήφιους διδάκτορες και µεταδιδακτορικούς ερευνητές. 

Το Τµήµα διαθέτει πλήρως εξοπλισµένα εργαστήρια σε όλα τα επιµέρους πεδία της γεωπονικής επιστήµης, θερµοκήπια, δενδροκοµία αλλά και χώρους για υπαίθριες καλλιέργειες, για την υποστήριξη τόσο της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο και για την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων. 

 

Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές
 

Το Προπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών, συνολικής διάρκειας 10 εξαµήνων, ολοκληρώνεται µε τη συγκέντρωση των συνολικά 300 ECTS που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου. Συνολικά απαιτείται η επιτυχής αξιολόγηση σε 55 µαθήµατα, η εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και η πραγµατοποίηση πρακτικής άσκησης. 

Τα 55 µαθήµατα περιλαµβάνουν 49 υποχρεωτικά και 6 επιλογής (από µια οµάδα 24 µαθηµάτων επιλογής που προσφέρονται). Τα περισσότερα µαθήµατα περιλαµβάνουν, εκτός της θεωρητικής εκπαίδευσης, και υποχρεωτικές εργαστηριακές ασκήσεις ή ασκήσεις υπαίθρου. Τα υποχρεωτικά µαθήµατα που προσφέρουν συνολικά 240 ECTS, καλύπτουν όλα τα επιµέρους πεδία της γεωπονικής επιστήµης, προσφέροντας στους φοιτητές/τριες το απαραίτητο γνωσιολογικό υπόβαθρο της γεωπονίας στην κατεύθυνση της φυτικής παραγωγής. Τα επιλογής µαθήµατα που προσφέρουν επιπλέον 30 ECTS, δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές/τριες να εστιάσουν σε επιµέρους γνωστικά πεδία που τους ενδιαφέρουν περισσότερο, επιστηµονικά ή επαγγελµατικά. 

Η εκπόνηση της πτυχιακή εργασίας, που προσφέρει 22 ECTS, συνήθως είναι στο πλαίσιο κάποιων ερευνητικών δραστηριοτήτων των Εργαστηρίων του Τµήµατος, δίνει τη δυνατότητα απόκτησης γνώσεων εργαστηριακών και ερευνητικών τεχνικών αλλά και εµπειρίας στην τεκµηρίωση και παρουσίαση µιας ερευνητικής εργασίας. 

Η υποχρεωτική πρακτική άσκηση, διάρκειας 3 µηνών, προσφέρει 8 ECTS και δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές/τριες να έρθουν σε επαφή µε τον επαγγελµατικό τους χώρο αποκτώντας επαγγελµατική εµπειρία και συχνά ευκαιρία για άµεση επαγγελµατική αποκατάσταση.

Το Προπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών του Τµήµατος βρίσκεται στη φάση της Πιστοποίησης ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία αναγνώρισής του ως “integrated master”.

Το Τµήµα προσφέρει Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών µε αντικείµενο «Γεωργία Ελεγχόµενου Περιβάλλοντος – Υδροπονία» και συµµετέχει σε συνεργασία µε το Τµήµα ∆ιοικητικής Επιστήµης & Τεχνολογίας στο Πρόγραµµα µε τίτλο «Οργάνωση και ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων στον Αγρο-διατροφικό Τοµέα - MBA in Agri-food Sector» 
 

Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων 


Οι πτυχιούχοι του Τµήµατος διαθέτουν όλη την απαραίτητη επιστηµονική γνώση για την απασχόλησή τους και την ανάπτυξη επαγγελµατικών δραστηριοτήτων σε όλα τα πεδία της γεωπονικής επιστήµης. 

Ταυτόχρονα µπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους µέσω Προγραµµάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ελλάδας και του εξωτερικού 


Ερευνητική δραστηριότητα του τµήµατος

 

Κυρίαρχη φιλοσοφία του Τµήµατος είναι η διασύνδεσή του µε την παραγωγή του πρωτογενούς τοµέα µέσω συνεργασιών και δράσεων και της εξωστρέφειας σε τοπικό εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επιδιώκει τη συνεργασία µε φορείς του ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα ώστε να εξασφαλίζεται συνεχής ανατροφοδότηση του προγράµµατος σπουδών του µε γνώσεις και προβληµατισµούς της πραγµατικής οικονοµίας, προετοιµάζοντας τους φοιτητές/τριες για την επαγγελµατική τους σταδιοδροµία. Στηρίζει και προωθεί τη µετακίνηση των φοιτητών/τριών του για σπουδές σε άλλες χώρες µέσω προγραµµάτων Erasmus και µεταπτυχιακών σπουδών. Αιχµές του Τµήµατος αποτελούν τα Εργαστήρια: 

▶ Ανθοκοµίας: που συνεργάζεται µε ιδιωτικούς φορείς στη διοργάνωση δράσεων προώθησης της καλλιέργειας καλλωπιστικών και αρωµατικών φυτών.
▶ Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου: εργαστήριο διαπιστευµένο από το Εθνικό Σύστηµα ∆ιαπίστευσης και το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιοκοµίας και συνεργαζόµενο µε τον Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίµων και ιδιωτικούς φορείς προσφέρει υπηρεσίες συµβουλευτικής και έρευνας στο πεδίο της παραγωγής, διαχείρισης και προώθησης του ελαιολάδου.
▶ Γεωργίας: που εξειδικεύεται στην ιστοκαλλιέργεια για την παραγωγή φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού.
▶ Θερµοκοιτίδα Επιχειρηµατικότητας: που προωθεί και υποστηρίζει την επιχειρηµατικότητα νέων επιστηµόνων στα πεδία του αγροδιατροφικού τοµέα µέσω τοπικών και διεθνών συνεργασιών.
▶ Λαχανοκοµίας: που έχει ορισθεί ως φορέας διατήρησης γενετικού υλικού τοπικής ποικιλίας τοµάτας, και υποστηρίζει το µεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών αλλά και την έρευνα στο πεδίο της υδροπονίας 
 

Πρόσβαση

37.061770632025, 22.06157104446

Τμήμα Γεωπονίας

Πληροφορίες

Associate Professor

Γραμματεία
Αντικάλαμος Μεσσηνίας, 24100 Καλαμάτα
+30 27210-45-135