Image
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
 
Ιστορία - Τοποθεσία του τµήµατος 

 

Το Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου ανήκει στη Σχολή Μηχανικών µε έδρα την Πάτρα και ιδρύθηκε τον Μάιο 2019 µε το άρθρο 46 του ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019). Πόλη που εδρεύει: Πάτρα 


Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές 
 

Το Πρόγραµµα Προπτυχιακών Σπουδών είναι πενταετούς διάρκειας (300 ECTS) και σύµφωνα µε την απόφαση (78075/Ζ1/30.06.2021, ΦΕΚ 2987/τ.Β’/08.07.2021) του υφυπουργού Παιδείας η επιτυχής ολοκλήρωσή του οδηγεί στην απονοµή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών µεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master), στην ειδικότητα του Τµήµατος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. 

Το Πρόγραµµα Προπτυχιακών Σπουδών προσφέρει βασική εκπαίδευση διάρκειας έξι (6) εξαµήνων και τέσσερις (4) εξειδικεύσεις (κατευθύνσεις), διάρκειας τεσσάρων (4) εξαµήνων, οι οποίες είναι:
▶ Ενεργειακών Συστηµάτων
▶ Σηµάτων, Τηλεπικοινωνιών και ∆ικτύων
▶ Ηλεκτρονικής, Υπολογιστών και Συστηµάτων
▶ Πληροφορικής 

Η βασική εκπαίδευση και οι εξειδικεύσεις αποσκοπούν στην υψηλού επιπέδου θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών στα παρακάτω γνωστικά αντικείµενα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών και ειδικότερα σε: 

▶ Εγκαταστάσεις παραγωγής, δίκτυα µεταφοράς, µετατροπής, προστασίας και διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας, συµπεριλαµβανοµένων των µηχανηµάτων, συσκευών και εξαρτηµάτων τους, καθώς και των εγκαταστάσεων που σχετίζονται µε τον ηλεκτρισµό, τις ηλεκτρικές µηχανές, τα ηλεκτρονικά ισχύος, το φωτισµό και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και τις εφαρµογές τους, σταθµούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας µε συµβατικά καύσιµα ή ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, µέθοδοι οικονοµικής διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας και λειτουργία των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας ρυθµιζόµενων ή µη.

 ▶ Ηλεκτροµαγνητικά πεδία και εφαρµογές τους, κεραίες και ραδιοκύµατα, ραδιοτηλεοπτικά συστήµατα, µικροκύµατα, µικροκυµατικές και οπτοηλεκτρονικές διατάξεις και κυκλώµατα, αναλογικά και ψηφιακά σήµατα και συστήµατα, ψηφιακή επεξεργασία σηµάτων, αναλογικά και ψηφιακά τηλεπικοινωνιακά συστήµατα, δίκτυα σταθερών και κινητών επικοινωνιών, δορυφορικές επικοινωνίες, δίκτυα υπολογιστών, οπτικά δίκτυα, ευρυζωνικά δίκτυα, δίκτυα αισθητήρων, τεχνολογίες διαδικτύου και διαδικτύου των πραγµάτων, διοίκηση επικοινωνιακών συστηµάτων.

▶ Αναλογικά και ψηφιακά συστήµατα υλικού, κυκλώµατα και διατάξεις, ολοκληρωµένα κυκλώµατα (προγραµµατιζόµενα και µη), αρχιτεκτονική υπολογιστικών συστηµάτων, ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις ασθενών ρευµάτων, µικροηλεκτρονικά και νανοηλεκτρονικά υλικά, στοιχεία και διατάξεις, αναλογικά και ψηφιακά συστήµατα, αισθητήρες, ενσωµατωµένα συστήµατα, βιοµηχανικοί αυτοµατισµοί, ευφυή συστήµατα, αυτόµατος έλεγχος, κυβερνοφυσικά συστήµατα και διαδίκτυο των πραγµάτων.

▶ Προγραµµατισµό υπολογιστών, λειτουργικά συστήµατα, λογισµικό εφαρµογών και συστήµατος, τεχνολογία λογισµικού, διαχείριση και ανάλυση δεδοµένων και γνώσης, τεχνητή νοηµοσύνη, συστήµατα εικονικής και επαυξηµένης πραγµατικότητας, αλληλεπίδραση ανθρώπου µηχανής, εφαρµογές παγκόσµιου ιστού, υπολογιστική νέφους, ευφυή συστήµατα και εφαρµογές τους, παράλληλη και κατανεµηµένη επεξεργασία, επιστήµη και αναλυτική δεδοµένων και γνώσης,
οπτικοποίηση και γραφικά, διοίκηση πληροφοριακών συστηµάτων, συστήµατα διοίκησης και αποφάσεων, ασφάλεια λογισµικού, ασφάλεια δεδοµένων. 

Tο Τµήµα προσφέρει Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών µε τίτλο «Τεχνολογίες και Υπηρεσίες Ευφυών Συστηµάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών». Το ΠΜΣ έχει ως αντικείµενο την ανάπτυξη τεχνολογιών, µοντέλων και µεθόδων για την αποδοτική διαχείριση και επεξεργασία των δεδοµένων µεγάλου όγκου, την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills), την εξαγωγή της γνώσης και την υποβοήθηση λήψης αποφάσεων σε κρίσιµους τοµείς και ειδικότερα στα σύγχρονα κυβερνοσυστήµατα, στην εκπαίδευση σε STEM και στις επιχειρήσεις/οργανισµούς. Επίσης, δίνεται έµφαση στην καλλιέργεια εγκάρσιων δεξιοτήτων, που αφορούν στην επιχειρηµατικότητα και στην ανοικτή καινοτοµία. Ιστοσελίδα Μεταπτυχιακού: http://smart-ict.ece.uop.gr/ 

Τέλος, το Τµήµα προσφέρει στους ενδιαφερόµενους τρίτο κύκλο σπουδών για την εκπόνηση ∆ιδακτορικής ∆ιατριβής,
σε τοµείς που εµπίπτουν στα ερευνητικά ενδιαφέροντα ή/και επιστηµονικά πεδία που θεραπεύονται από το Τµήµα είτε αποκλειστικά είτε ευρύτερα σύµφωνα µε την αντίληψη διεπιστηµονικότητας που διέπει τη σύγχρονη ερευνητική δραστηριότητα. Ο κύκλος των διδακτορικών σπουδών ολοκληρώνεται µε την εκπόνηση πρωτότυπης διατριβής και την απονοµή ∆ιδακτορικού ∆ιπλώµατος. Ενεργοί διδακτορικοί φοιτητές: Σαράντα οκτώ (48).

Το Τµήµα είναι νεοϊδρυθέν και θα αιτηθεί την πιστοποίηση του Προγράµµατος Σπουδών του κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2021-2022. 
 

Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων 
 

Αναγνωρισµένα επαγγελµατικά δικαιώµατα (αν υπάρχουν), επαγγελµατική σταδιοδροµία σε φορείς του δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα και ευκαιρίες εισαγωγής σε ΠΜΣ Οι απόφοιτοι του Τµήµατος µπορούν να εκπονήσουν Μεταπτυχιακές Σπουδές ή να ακολουθήσουν επαγγελµατική σταδιοδροµία στις παρακάτω επιστηµονικές περιοχές: 

1. Συστήµατα Ηλεκτρικής Ενέργειας µε έµφαση στη µελέτη και ανάλυση ηλεκτρικών δικτύων, στον σχεδιασµό και τη µελέτη ηλεκτρικών εγκαταστάσεων χαµηλής, µέσης και υψηλής τάσης καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
2. Ηλεκτροµηχανικής Μετατροπής Ενέργειας µε έµφαση στη µελέτη της λειτουργίας των ηλεκτρικών µηχανών καθώς και στον σχεδιασµό και την υλοποίηση διατάξεων ηλεκτρονικών ισχύος. 
3. ∆ικτύων Υπολογιστών και Επικοινωνιών µε έµφαση στον σχεδιασµό, στην υλοποίηση και στην υποστήριξη σταθερών και ασύρµατων δικτύων πέµπτης γενιάς (5G).
4. Υλικού και Υπολογιστικών Συστηµάτων, µε έµφαση στον σχεδιασµό, ανάπτυξη και συντήρηση υπολογιστικών συστηµάτων, περιφερειακών Η/Υ, ενσωµατωµένων συστηµάτων, σύνθετων συστηµάτων αισθητήρων καθώς και στον σχεδιασµό και προγραµµατισµό ολοκληρωµένων κυκλωµάτων.
5. Επιστήµης των Υπολογιστών, µε έµφαση στις θεωρητικές και αλγοριθµικές αρχές του υπολογισµού, στον προγραµµατισµό και στη διαχείριση της πληροφορίας. 
6. Τεχνολογιών του Λογισµικού µε έµφαση στην ανάλυση, στον σχεδιασµό και στην υλοποίηση συστηµάτων λογισµικού.
7. Πληροφοριακών Συστηµάτων, µε έµφαση στην ανάλυση απαιτήσεων, καθώς και στο σχεδιασµό και στην υλοποίηση συστηµάτων, µε στόχο την υποστήριξη των διαδικασιών διαχείρισης της πληροφορίας και διοίκησης σε όλα τα επίπεδα ενός οργανισµού / επιχείρησης. 

 
Ερευνητική δραστηριότητα του τµήµατος 
 

Στο Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών λειτουργούν τα ακόλουθα θεσµοθετηµένα ερευνητικά εργαστήρια :
1. ∆εδοµένων και Μέσων (DM Lab)
2. ∆ιεπιστηµονικής Σηµασιολογικής ∆ιασύνδεσης Συµβιωτικών Εκπαιδευτικών Περιβαλλόντων – (ΙnterSy Lab)
3. ∆ικτυακών Τεχνολογιών και Ψηφιακού Μετασχηµατισµού (NeTDiT Lab)
4. Ηλεκτρονικής Επιχειρηµατικότητας και Σχεδιασµού Αλληλεπίδρασης (eBusiness Lab)
5. Ηλεκτρονικών Κυκλωµάτων, Συστηµάτων και Εφαρµογών (ECSA Lab)
6. Κατανεµηµένων Ευφυών Συστηµάτων και ∆εδοµένων (DISyD Lab)
7. Μικροηλεκτρονικής και Επικοινωνιών (MicroCom Lab)
8. Συστηµάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (PES Lab)
9. Σχεδιασµού Ενσωµατωµένων Συστηµάτων και Εφαρµογών (ESDA Lab)» 
 

Πρόσβαση

 

38.218829349649, 21.747356017159

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Πληροφορίες

Καθηγητής

Γραμματεία
Μεγάλου Αλεξάνδρου 1 Κουκούλι, 26334 Πάτρα
+30 2610-369-236