Image
Sep-Logo

 

Ιστορία - Τοποθεσία του Τµήµατος

 

Το Τµήµα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου ανήκει στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών, εδρεύει στην Κόρινθο, λειτουργεί από το ακαδηµαϊκό έτος 2003-2004 και αριθµεί 18 µέλη ∆ΕΠ. Αποστολή του είναι να καλλιεργεί και να προάγει τις κοινωνικές επιστήµες στους τοµείς της Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής πολιτικής µε την ακαδηµαϊκή διδασκαλία και την εφαρµοσµένη έρευνα.

 

Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές

 

Το Προπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών (ΠΠΣ) τα πρώτα δύο χρόνια είναι κοινό για όλους τους φοιτητές και διακρίνεται για το διεπιστηµονικό του χαρακτήρα. Προσφέρονται υποχρεωτικά µαθήµατα κορµού που καλύπτουν επιστηµονικές περιοχές όπως η Πολιτική Επιστήµη, η Κοινωνιολογία, η Οικονοµική Επιστήµη, το ∆ίκαιο, η Ιστορία και τα εισαγωγικά µαθήµατα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Στόχος του ΠΠΣ κατά τα δύο πρώτα χρόνια είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές τη σύνδεση και τη συµπληρωµατικότητα των δύο πεδίων που θεραπεύει το Τµήµα, να αναπτύξουν βασικές γνώσεις και στα δύο πεδία καθώς και ικανότητες ανάλυσης και σύνθεσης εννοιών. Οι φοιτητές εισάγονται στη λογική της έρευνας µε µαθήµατα ποιοτικής και ποσοτικής µεθοδολογίας, στατιστικής ανάλυσης και χρήσης των νέων τεχνολογιών. Στο τρίτο έτος το ΠΠΣ διαχωρίζεται σε δύο Κατευθύνσεις (Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής). Στους τίτλους σπουδών των φοιτητών µε έτος εισαγωγής 2016-2017 και στη συνέχεια αναγράφεται η Κατεύθυνση που έχουν επιλέξει ενισχύοντας τόσο τη διακριτότητα του Τµήµατος και του πτυχίου του όσο και τις επαγγελµατικές προοπτικές των αποφοίτων του. Τα µαθήµατα Κατεύθυνσης έχουν στόχο την εµβάθυνση και την ανάπτυξη ειδικότερων επιστηµονικών γνώσεων καθώς και την απόκτηση ερευνητικών και επαγγελµατικών δεξιοτήτων στη συγκεκριµένη Κατεύθυνση.   

Στην Κατεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής το ΠΠΣ περιλαµβάνει υποχρεωτικά κατ΄ επιλογήν µαθήµατα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσµα θεµάτων όπως η θεωρητική, ιστορική, θεσµική και οικονοµική ανάλυση του κοινωνικού κράτους, η οργάνωση, διοίκηση και αξιολόγηση των κοινωνικών υπηρεσιών, η πολιτική απασχόλησης, οι εργασιακές σχέσεις, η πολιτική υγείας, οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισµός, η µεταναστευτική πολιτική, η αντεγκληµατική πολιτική, η  κοινωνική οικονοµία κ.ά.  

Στην Κατεύθυνση της Εκπαιδευτικής Πολιτικής το ΠΠΣ περιλαµβάνει αντίστοιχα, µαθήµατα που αναλύουν την Εκπαιδευτική Πολιτική σε όλα τα επίπεδα της τυπικής εκπαίδευσης και σε όλα τα είδη των νέων µορφών εκπαίδευσης (διά βίου, ενηλίκων, εξ αποστάσεως, µη τυπική, άτυπη), τη διασύνδεσή της µε το θεσµικό πλαίσιο και µε τις δηµόσιες πολιτικές σε άλλους τοµείς, την ανάπτυξη, την εφαρµογή και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραµµάτων και υλικού, το ιστορικό και κοινωνιολογικό πλαίσιο των εκπαιδευτικών θεωριών καθώς και τα σύγχρονα ρεύµατα της παιδαγωγικής θεωρίας και των επιστηµών της εκπαίδευσης. Το ΠΠΣ προβλέπει υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση καθώς και δυνατότητα εκπόνησης ∆ιπλωµατικής Εργασίας αλλά και απόκτησης ∆ιδακτικής και Παιδαγωγικής Επάρκειας. Το σύνολο των υποχρεώσεων των φοιτητών για τη λήψη του πτυχίου αντιστοιχεί σε διακόσιες σαράντα (240) πιστωτικές µονάδες ECTS που αντιστοιχούν σε 30 µονάδες ανά εξάµηνο. Το Τµήµα προσφέρει Μεταπτυχιακές Σπουδές από το 2007 και πλέον λειτουργούν τα εξής Προγράµµατα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ): 

Α. Εκπαιδευτική Πολιτική: Σχεδιασµός, Ανάπτυξη και ∆ιοίκηση, µε τις εξής ειδικεύσεις:
     ▶ (α) Εκπαιδευτική Πολιτική και ∆ιοίκηση
     ▶ (β) Εκπαιδευτικά Προγράµµατα και Υλικό (Συµβατικές και e-Μορφές): Πολιτικές και Πρακτικές

 Β. Κοινωνική Πολιτική µε τις εξής ειδικεύσεις:
     ▶ (α) Πολιτικές για τη Μετανάστευση, τις Κοινωνικές ∆ιακρίσεις και την Ιδιότητα του Πολίτη
     ▶ (β) Οικονοµία, ∆ιοίκηση και Πολιτική Υγείας
     ▶ (γ) Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική 

Γ. Πολιτική Ανώτατης εκπαίδευσης: Θεωρία και Πράξη
∆ιιδρυµατικό - ∆ιατµηµατικό Π.Μ.Σ. που λειτουργεί από το ακαδηµαϊκό έτος 2016-17 µε τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Τµήµατος ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Πατρών και του Παιδαγωγικού Τµήµατος ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Αιγαίου.

∆. Κοινωνική Καινοτοµία και Στρατηγικές Ανάπτυξης
∆ι-ιδρυµατικό ΠΜΣ σε συνεργασία µε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών που λειτουργεί από το 2021.

Κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2018-19 το Πρόγραµµα Προπτυχιακών Σπουδών του Τµήµατος πιστοποιήθηκε από την αρµόδια Επιτροπή Πιστοποίησης της Α.∆Ι.Π. όπου διαπιστώθηκε η πλήρης συµµόρφωση του Προγράµµατος µε τις αρχές του προτύπου ποιότητας της Α.∆Ι.Π., καθώς και µε τις αντίστοιχες αρχές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

 

Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων

 

Το Τµήµα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής προετοιµάζει επιστήµονες οι οποίοι προάγουν τις κοινωνικές επιστήµες, προσφέροντας εξειδικευµένο έργο στα διεπιστηµονικά πεδία της Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Οι πτυχιούχοι του Τµήµατος απασχολούνται επαγγελµατικά σε ένα ευρύταtο φάσµα συναφών φορέων του δηµόσιου, του ιδιωτικού και του τρίτου τοµέα ως επιστηµονικά ή/και διοικητικά στελέχη, σχεδιαστές και εφαρµοστές κοινωνικών πολιτικών, σχεδιαστές επιµορφωτικών προγραµµάτων για εκπαιδευτικούς και επιµορφωτές εκπαιδευτικών, σχεδιαστές και εφαρµοστές πρόσθετου και εναλλακτικού εκπαιδευτικού ή ενηµερωτικού υλικού, επιστήµονες ερευνητές και µέλη ∆ιδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού στην ανώτατη εκπαίδευση. Το ΠΠΣ του Τµήµατος µεριµνά µε κάθε δυνατό τρόπο για τις επαγγελµατικές προοπτικές των αποφοίτων του παρέχοντας γνώσεις και δεξιότητες που τους προετοιµάζουν κατάλληλα ώστε να είναι πλήρως καταρτισµένοι στα πεδία και τα ζητήµατα που έχουν σπουδάσει και ανταγωνιστικοί στις θέσεις που διεκδικούν στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, µέσω του διεπιστηµονικού του χαρακτήρα και της συστηµατικής καλλιέργειας ευρύτερων γνώσεων και δεξιοτήτων δηµιουργεί αποφοίτους που θα είναι σε θέση να αντιµετωπίσουν µε επιτυχία τις σύνθετες προκλήσεις του 21ου αιώνα.

 

Ερευνητική δραστηριότητα του Τµήµατος

 

Το Τµήµα έχει αναπτύξει ερευνητικές συνεργασίες µε άλλα Τµήµατα του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου και άλλα πανεπιστήµια της χώρας (Πανεπιστήµιο Αθηνών, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήµιο Πατρών, Πανεπιστήµιο Κρήτης, Πανεπιστήµιο Αιγαίου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο, κ.ά.) αλλά και µε ερευνητικά κέντρα και φορείς (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών, Ένωση για τις Τεχνολογίες της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση, κ.ά.). 

Μέλη ∆ΕΠ του Τµήµατος είναι επιστηµονικοί υπεύθυνοι ή συµµετέχουν σε µεγάλα ερευνητικά προγράµµατα που χρηµατοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (HORIΖON 2020, ERASMUS+, Comenius, Tempus κλπ.), το Υπουργείο Παιδείας (ΕΣΠΑ- Θαλής, Αριστεία, Ηράκλειτος) και άλλους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο Τµήµα λειτουργεί από το 2009 Εργαστήριο Μελετών Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Το Τµήµα διαθέτει συγκροτηµένες ερευνητικές οµάδες στις οποίες συνεργάζονται µέλη ∆ΕΠ, ΕΕΠ και Ε∆ΙΠ, µεταδιδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες, µεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές

 

Πρόσβαση

 

37.941082695992, 22.93336920716

Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Πληροφορίες

Καθηγητής

Γραμματεία
Δαμασκηνού και Κολοκοτρώνη, 20100 Κόρινθος
+30 27410-74-991