Image
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

 

Ιστορία - Τοποθεσία του Τμήματος

 

Το Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε το 2003 και απονέµει στους απόφοιτους του Πτυχίο στις Οικονοµικές Επιστήµες. Από το 2013 αποτελεί µέλος της Σχολής Οικονοµίας, ∆ιοίκησης και Πληροφορικής, η οποία µετονοµάστηκε σε Σχολή Οικονοµίας και Τεχνολογίας το 2019.

Το Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών εδρεύει στην Τρίπολη

 

Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές

 

To Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών προσφέρει ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό πρόγραµµα σπουδών εναρµονισµένο µε τα διεθνή πρότυπα, καθώς και µε τις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο της Οικονοµικής Επιστήµης. Το πρόγραµµα παρέχει στους/στις φοιτητές/τριες γνώσεις και δεξιότητες στη σύγχρονη οικονοµική ανάλυση µέσα από βασικά µαθήµατα, όπως η µακροοικονοµική, η µικροοικονοµική και η οικονοµετρία. Επιπλέον, µέσα από µια ευέλικτη δοµή µαθηµάτων, προσφέρει στους/στις φοιτητές/ τριες ένα ευρύ φάσµα µαθηµάτων επιλογής, ώστε να εµβαθύνουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν εξειδικευµένες γνώσεις σε τοµείς αιχµής.

Από το τρίτο έτος σπουδών τα µαθήµατα διαρθρώνονται στις εξής τρεις κατευθύνσεις: 

▶ Κατεύθυνση 1: Οικονοµική Πολιτική και Ανάπτυξη 

▶ Κατεύθυνση 2: Χρηµατοοικονοµική και Επενδύσεις 

▶ Κατεύθυνση 3: Οικονοµικά των Επιχειρήσεων και των Αγορών

Επιπλέον, το Τµή µα Οικονοµικώ ν Επιστηµώ ν, µέσω του Προγράµµατος της Πρακτικής Άσκησης, προσφέρει τη δυνατότητα στους/στις φοιτητέ ς/τριες να εργά ζονται για διά στηµα τριών (3) µηνώ ν σε θέση εργασίας που σχετίζεται µε το αντικεί µενο των σπουδώ ν τους. Μέσω του Προγράµµατος Πρακτικής Άσκησης, οι φοιτητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν προσωρινά σε επιχειρήσεις, οργανισµούς και τράπεζες του δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα, ώστε να προετοιµαστούν καταλληλότερα για τη µετάβασή τους στην αγορά εργασίας.

Οι στόχοι του προγράµµατος σπουδών είναι αναλυτικά οι εξής:

▶ να παρέχει ένα πρόγραµµα σπουδών στην οικονοµική ανάλυση και τις εφαρµογές της που να εµπνέει και να καθοδηγεί τους/τις φοιτητές/τριες, 

▶ να αναπτύσσει τις δεξιότητες των φοιτητών στη διατύπωση σύνθετων επιχειρηµάτων, την ανάλυση πρακτικών θεµάτων, την κριτική σκέψη, τις ποσοτικές τεχνικές, τις µαθηµατικές ικανότητες και την αποτελεσµατική επικοινωνία, χρησιµοποιώντας µια ποικιλία εκπαιδευτικών διαδικασιών, 

▶ να παρέχει στους φοιτητές τις γνώσεις και δεξιότητες που είναι σηµαντικές για την εξέλιξή τους σε ικανούς επαγγελµατίες, 

▶ να αναπτύσσει στους φοιτητές έναν οικονοµικό τρόπο σκέψης τόσο σε οικονοµικά όσο και σε κοινωνικά, πολιτικά κ.ά. θέµατα,

▶ να προσφέρει στους φοιτητές µια µεγάλη επιλογή µαθηµάτων που να τους παρέχει µια ευρεία γνώση στο αντικείµενο των οικονοµικών, 

▶ να τροφοδοτεί τα ενδιαφέροντα και τις ακαδηµαϊκές ανάγκες κάθε φοιτητή ξεχωριστά

Το πρόγραµµα σπουδών πληροί τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού συστήµατος συσσώρευσης και µεταφοράς πιστωτικών µονάδων ΕCTS.

Το Φεβρουάριο του 2014 η εξωτερική αξιολόγηση του Τµήµατος Οικονοµικών Επιστηµών από την Εθνική Αρχή Ανώτατης εκπαίδευσης κατέληξε στο συµπέρασµα ότι το Τµήµα συµµορφώνεται πλήρως στους κανονισµούς ποιότητας (http://es.uop.gr/images/fi nal-report-dept-economics.pdf). Επίσης, τον ∆εκέµβριο του 2020 πραγµατοποιήθηκε η αξιολόγηση του Προπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών του Τµήµατος Οικονοµικών Επιστηµών από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση αφορούσε όλους τους τοµείς ακαδηµαϊκής δραστηριότητας, όπως την ποιότητα των µαθηµάτων, της εκπαιδευτικής διαδικασίας, των καθηγητών και γενικά όλων των υπηρεσιών που προσφέρει το Τµήµα στους/στις φοιτητές/τριες του. Το Τµήµα έλαβε εξαιρετική αξιολόγηση (https://es.uop.gr/images/ ekthesi-pistopoiisis.pdf).

Το Τµήµα προσφέρει 2 µεταπτυχιακά προγράµµατα σπουδών και 1 διδακτορικό πρόγραµµα σπουδών. Από το ακαδηµαϊκό έτος 2006-2007 το τµήµα προσφέρει το Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οργάνωση και ∆ιοίκηση ∆ηµόσιων Υπηρεσιών, ∆ηµόσιων Οργανισµών και Επιχειρήσεων» (https:// mapm.uop.gr) και από το 2018-2019 το τµήµα προσφέρει το Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οικονοµία, Άµυνα και Ασφάλεια» (http://eds.uop.gr).

Οι ∆ιδακτορικές Σπουδές του Τµήµατος (https://es.uop.gr/phd/index.php/el/) οργανώνονται και λειτουργούν σύµφωνα µε το εν γένει θεσµικό πλαίσιο όπως κάθε φορά ισχύει. Η ∆ιδακτορική ∆ιατριβή συνιστά πρωτότυπη συµβολή στον τοµέα της Οικονοµικής Επιστήµης στην οποία εµπίπτει το αντικείµενο της έρευνας. Θα πρέπει να είναι επιστηµονικής εγκυρότητας εφάµιλλης επιστηµονικών περιοδικών, έτσι ώστε µέρη της να µπορούν να δηµοσιευθούν σε αναγνωρισµένα επιστηµονικά περιοδικά µε κριτές. Θα πρέπει να είναι πρωτότυπη, ώστε να δηµιουργεί πρόσθετη συµβολή στο γνωστικό πεδίο της έρευνας.

 

Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων

 

Οι απόφοιτοι όλων των Κύκλων Σπουδών του Τµήµατος διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που προβλέπονται στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την οικονοµική θεωρία σε όλους τους τοµείς λήψης οικονοµικών αποφάσεων.

Η διάρθρωση του Προπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών εστιάζει στην παροχή των απαραίτητων εφοδίων για την επαγγελµατική αποκατάσταση των αποφοίτων του Τµήµατος.

Το προπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών εφοδιάζει τους συµµετέχοντες µε πολλές πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις, αλλά κυρίως παρέχει έναν δυνατό και στέρεο οικονοµικό τρόπο σκέψης, ο οποίος χρησιµοποιείται σε όλο το εύρος των προβληµάτων που θα κληθούν να αντιµετωπίσουν στο επαγγελµατικό τους περιβάλλον. Οι απόφοιτοι του Τµήµατος αποκτούν ένα δυνατό υπόβαθρο πάνω στο οποίο µπορούν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν επαγγελµατικά τόσο στον δηµόσιο όσο και στον ιδιωτικό τοµέα. Είναι ικανοί να διαχειρίζονται σχέδια εργασίας/έρευνας, αναλαµβάνοντας την ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων και προβληµάτων που ανακύπτουν , καθώς και να αναλαµβάνουν διοικητικά καθήκοντα στον τοµέα της ειδίκευσής τους. ∆ιαθέτουν προχωρηµένες γνώσεις στο πεδίο της οικονοµικής και διοικητικής επιστήµης που τους επιτρέπουν να κατανοούν και να αναλύουν κριτικά θεωρίες και φαινόµενα που αναφέρονται στο σχεδιασµό και την εφαρµογή των πολιτικών, τόσο στο επίπεδο του εθνικού κράτους όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ∆ιεθνών Οργανισµών.

Παράλληλα, το Τµήµα παρέχει στους απόφοιτούς του τα κίνητρα και το υπόβαθρο για τη συνέχιση των σπουδών τους σε µεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, προκειµένου να αποκτήσουν υψηλά εξειδικευµένες δεξιότητες έρευνας και καινοτοµίας, καθώς και ικανότητα αξιοποίησης της νέας γνώσης.

Η φοίτηση στο Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών θέτει τις βάσεις για επιτυχή σταδιοδροµία σε µεγάλους διεθνείς και ελληνικούς οργανισµούς, επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, τράπεζες και χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα της Ελλάδας και των χωρών του εξωτερικού, καθώς και για ακαδηµαϊκή σταδιοδροµία τόσο σε ελληνικά όσο και σε ξένα Πανεπιστήµια.

Το Πρόγραµµα Σπουδών αναµορφώνεται τακτικά µε στόχο τόσο την εναρµόνιση του περιεχοµένου των σπουδών µε τις σύγχρονες απαιτήσεις άσκησης της Οικονοµικής Επιστήµης, όσο και την ενίσχυση της δυνατότητας των αποφοίτων του Τµήµατος να αναλύουν και να διαχειρίζονται σύνθετα οικονοµικά φαινόµενα.

Σύµφωνα µε τις έρευνες που πραγµατοποιεί το Τµήµα το 75% των αποφοίτων εργάζονται και το 59% βρίσκουν εργασία σε λιγότερο από 6 µήνες από την αποφοίτησή τους.

 

Ερευνητική δραστηριότητα του Τµήµατος

 

Τα µέλη ∆ΕΠ και ΕΕ∆ΙΠ του Τµήµατος έχουν µεγάλη εµπειρία στη διεκδίκηση και υλοποίηση Ερευνητικών έργων χρηµατοδοτούµενων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους ενώ δηµοσιεύουν την έρευνα τους σε διεθνή έγκριτα επιστηµονικά περιοδικά. Ο πλήρης κατάλογος των δηµοσιεύσεων των Μελών ∆ΕΠ του Τµήµατος είναι διαθέσιµος στην ιστοσελίδα του Τµήµατος (https://es.uop.gr/images/ dimosieysis.pdf).

Στο Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών λειτουργούν 4 ερευνητικά εργαστήρια: 

▶ Εργαστήριο Αειφόρου Ανάπτυξης και Επιχειρηµατικότητας 

▶ Εργαστήριο Εφαρµογών Ψηφιακής Υγείας και Οικονοµικών Υγείας 

▶ Εργαστήριο Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής 

▶ Εργαστήριο Επιχειρηµατικών, Κλαδικών και Περιφερειακών Αναλύσεων

 

Πρόσβαση

 

37.53175400663, 22.371143893363

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Πληροφορίες

Καθηγητής

Γραμματεία
Θέση Σέχι Πρώην 4ο Πεδίο Βολής, 22100 Τρίπολη
+30 2710-230-128