Image
toda-logo
 
Ιστορία - Τοποθεσία του τµήµατος
 

To Τµήµα Οργάνωσης & ∆ιαχείρισης Αθλητισµού, µε έδρα τη Σπάρτη ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2003 στο πλαίσιο της Σχολής Επιστηµών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου, ενώ η ακαδηµαϊκή και εκπαιδευτική του λειτουργία ξεκίνησε το 2003-2004. Είναι το µόνο Πανεπιστηµιακό Τµήµα στην Ελλάδα που θεραπεύει το συγκεκριµένο γνωστικό αντικείµενο της Οργάνωσης & ∆ιαχείρισης Αθλητισµού. 

Ο αθλητισµός έχει εξελιχθεί σε µια επιχειρηµατική δραστηριότητα µε τεράστιο όγκο επενδύσεων, εσόδων και κερδών, συνεπώς απαιτούνται άτοµα µε εξειδικευµένη γνώση και εµπειρία στο αντικείµενο. Η ανάπτυξη της επαγγελµατικής βιοµηχανίας αθλητισµού, η διοργάνωση µεγάλων αθλητικών γεγονότων και εκδηλώσεων, η διαχείριση των σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και η αποτελεσµατική διοίκηση των αθλητικών φορέων και οργανισµών δηµιούργησαν την αυξηµένη ανάγκη για την εκπαίδευση εξειδικευµένων στελεχών που θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται µε αίσθηµα ευθύνης και τον αναγκαίο επαγγελµατισµό στις απαιτήσεις της εξελισσόµενης αθλητικής βιοµηχανίας στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσµιο επίπεδο. 

Όραµα του Τµήµατος Οργάνωσης & ∆ιαχείρισης Αθλητισµού είναι να εδραιωθεί ως ένας πρωτοπόρος ακαδηµαϊκός φορέας εξέχουσας επιστηµονικής και κοινωνικής προσφοράς και να καταστεί σηµείο αναφοράς στην ευρύτερη επιστηµονική κοινότητα. Αποστολή του Τµήµατος µας είναι η δηµιουργία πρόσθετης αξίας µε δράσεις που αφορούν τους ακόλουθους τοµείς: 

▶ Επιστήµη και πνευµατική καλλιέργεια (έρευνα, παιδεία και επιστηµονική κουλτούρα).
▶ Εξωστρέφεια και σύνδεση µε την πραγµατική αγορά εργασίας και την οικονοµία προς όφελος των σπουδαστών του Τµήµατος
▶ Ανοικτή κοινωνία (συµβολή στον κριτικό αναστοχασµό, την ανάδειξη των αρχών και των ιδεών του αθλητισµού, της ηθικής, της ευγενούς άµιλλας και συµβολή στην τοπική ανάπτυξη).
▶ Παραγωγικό δυναµικό της κοινωνίας (συνεισφορά στην οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη της Λακωνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου). 

Το διδακτικό προσωπικό του Τµήµατος έχει να επιδείξει πλούσιο έργο, αλλά και σηµαντική ακαδηµαϊκή και ερευνητική εµπειρία από το χώρο της ∆ιοίκησης Αθλητισµού, τα Οικονοµικά, τη Νοµική Επιστήµη, τις Ολυµπιακές Σπουδές, την Επικοινωνία, αλλά και από ένα ευρύ φάσµα ειδικοτήτων. Το έργο τους συµπληρώνουν ένας αριθµός µελών ΕΕΠ και ΕΤΕΠ. Τα µέλη του διδακτικού προσωπικού του Τµήµατος φροντίζουν για την διαρκή βελτίωση και άνοδο. 

 
Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές 

 

Το Τµήµα Οργάνωσης & ∆ιαχείρισης Αθλητισµού προσφέρει ένα σύγχρονο και ευέλικτο πρόγραµµα σπουδών, το οποίο οδηγεί στη λήψη πτυχίου στη ∆ιοίκηση Αθλητισµού, αλλά επίσης προσφέρει και επιλογές για µεταπτυχιακές σπουδές, για διδακτορική αλλά και µεταδιδακτορική έρευνα στα διάφορα γνωστικά πεδία του αντικειµένου της ∆ιοίκησης Αθλητισµού. Πολλά από τα πεδία που σπουδάζουν οι φοιτητές σε αυτό το πρόγραµµα είναι παρόµοια µε τα πεδία που περιλαµβάνονται στα πτυχία σε επιστήµες των Οικονοµικών, της Οργάνωσης και ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων, του Μάρκετινγκ, της Νοµικής Επιστήµης, της Ηθικής, της Επικοινωνίας, των Επιστηµών Αγωγής κ.α. Ωστόσο, οι φοιτητές στο Τµήµα θα µάθουν συγκεκριµένα πώς αυτά τα πεδία ισχύουν και προσαρµόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του σύγχρονου αθλητικού περιβάλλοντος, το οποίο επηρεάζεται και διαµορφώνεται από τις σύγχρονες εξελίξεις και την ψηφιακή µετάβαση. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να µελετήσουν επίσης νόµους και κανόνες ηθικής που σχετίζονται ειδικά µε τον αθλητικό κλάδο και δεξιότητες που είναι ιδιαίτερα σηµαντικές, όπως η διαπραγµάτευση συµβολαίου χορηγίας για έναν αθλητή ή η διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων και η διοργάνωση µεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Ο προπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί 4 χρόνια, και απαιτούνται 240 µονάδες ECTS για την επιτυχή λήψη πτυχίου. 

Το Τµήµα θα προσφέρει επίσης για το ακαδηµαϊκό έτος 2021-2022 και 4 προγράµµατα µεταπτυχιακών σπουδών. Συγκεκριµένα:
▶ 1. Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών “∆ιοίκηση Αθλητικών Οργανισµών και Επιχειρήσεων”
▶ 2. Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Οργάνωση και ∆ιαχείριση Αθλητικών ∆ραστηριοτήτων για ΑµεΑ”
▶ 3. Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ολυµπιακές Σπουδές, Ολυµπιακή Παιδεία, Οργάνωση Και ∆ιαχείριση Ολυµπιακών Εκδηλώσεων"
▶ 4. Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Σύγχρονη Αθλητική Επικοινωνία, ∆ηµοσιογραφία και Φωτοειδησεογραφία”

Επίσης, το Τµήµα προσφέρει τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών για απόκτηση διδακτορικού τίτλου
σπουδών, αλλά επίσης µπορεί να γίνει και έρευνα σε µεταδιδακτορικό επίπεδο. 

Το Πρόγραµµα Σπουδών του Τµήµατος έχει πιστοποιηθεί από την Ανώτατη Αρχή ∆ιασφάλισης Ποιότητας 
 

Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων 
 

Οι απόφοιτοι του Τµήµατος µπορούν να εργαστούν:
▶ α) ως διοικητικά και οικονοµικά στελέχη σε αθλητικές επιχειρήσεις, αθλητικούς οργανισµούς και λοιπούς αθλητικούς φορείς, όπως, ιδίως, σε αθλητικά σωµατεία, ενώσεις και οµοσπονδίες, αθλητικές ανώνυµες εταιρείες και τµήµατα αµειβοµένων αθλητών,
▶ β) ως διοικητικά και οικονοµικά στελέχη των αθλητικών οργανισµών και επιχειρήσεων που ιδρύουν οι οργανισµοί τοπικής αυτοδιοίκησης,
▶ γ) ως διοικητικά και οικονοµικά στελέχη της Γενικής Γραµµατείας Αθλητισµού, της Ελληνικής Ολυµπιακής Επιτροπής και του Οργανισµού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου,
▶ δ) ως στελέχη διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισµού, 
▶ ε) ως στελέχη διοργάνωσης αθλητικών δραστηριοτήτων ως εµψυχωτές (animator) σε ξενοδοχειακές µονάδες και κατασκηνώσεις,
▶ στ) ως διοικητικά και οικονοµικά στελέχη σε κάθε δηµόσια και ιδιωτική επιχείρηση, µε αντικείµενο εν όλω ή εν µέρει αθλητικές δραστηριότητες (ΦΕΚ 208/2009 τ. Α΄ άρθρο 1) 

Ακόµα, περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων πτυχιούχων για την πλήρωση θέσεων Α.Σ.Ε.Π του κλάδου Π.Ε. ∆ιοικητικού – Οικονοµικού (αρ. πρωτ. 17986/8-5-2008 έγγραφο Α.Σ.Ε.Π.) 

Επίσης, εγγράφονται στο Οικονοµικό Επιµελητήριο Ελλάδος (συνεδρίαση Ο.Ε.Ε.: Κ/87/19-2-2013), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του ΟΕΕ, και δικαιούνται να συµµετέχουν σε εξετάσεις στο Σώµα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για την απόκτηση του τίτλου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή/Νόµιµου Ελεγκτή και να απαλλάσσονται από την εξέταση µαθηµάτων υποβάθρου των επαγγελµατικών εξετάσεων του άρθρου 7 Ν. 3693/2008 για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλµατος του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή/Νόµιµου Ελεγκτή (σύµφωνα µε τον κανονισµό του Σώµατος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών). 

Τέλος, προΐστανται της ∆ιεύθυνσης Υποστήριξης Άθλησης και ∆ιατροφής και στελεχώνουν Τµήµατα της ∆ιεύθυνσης «Άθληση για Όλους» της Γενικής ∆ιεύθυνσης ∆ηµόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής (ΦΕΚ 31/2011 τ.Α΄ άρθρο 50). 
 

Ερευνητική δραστηριότητα του τµήµατος 
 

Το Τµήµα Οργάνωσης & ∆ιαχείρισης Αθλητισµού διαθέτει 3 θεσµοθετηµένα Ερευνητικά Εργαστήρια, τα οποία εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες των προπτυχιακών και µεταπτυχιακών προγραµµάτων σε όλα τα επιστηµονικά πεδία τα οποία καλύπτουν. Βασικός στόχος των εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη της επιστηµονικής έρευνας µε την ταυτόχρονη παραγωγή γνώσης στα γνωστικά πεδία στα οποία δραστηριοποιούνται. 

Κάθε εργαστήριο λειτουργεί κάτω από την οµπρέλα του τµήµατος, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, µε τον πλέον σύγχρονο και αποδοτικό τρόπο τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Τµήµατος. Τα ερευνητικά εργαστήρια αποτελούν βασικό βραχίονα της έρευνας που διεξάγεται στο Τµήµα, αλλά και το Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου, εν γένει. Συγκεκριµένα, υπάρχουν τα εξής ακαδηµαϊκά εργαστήρια: 

▶ 1. Εργαστήριο Οργάνωσης, ∆ιοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής (iSportManagement LAB)
▶ 2. Εργαστήριο Εθελοντισµού στον Αθλητισµό και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες
▶ 3. Εργαστήριο ∆ροµικού Κινήµατος 

Με δεδοµένο το ευρύ φάσµα των επιστηµονικών γνωστικών πεδίων που καλύπτει και µε τις ερευνητικές δοµές που έχουν αναπτυχθεί παράλληλα τα τελευταία έτη, το Τµήµα συµµετέχει ενεργά και υλοποιεί ερευνητικά προγράµµατα, είτε αυτοδύναµα, είτε µέσω εθνικών και διεθνών συνεργασιών µε πανεπιστήµια, ερευνητικά κέντρα και λοιπούς φορείς, στα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, συµµετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές. Τα αποτελέσµατα της έρευνας ενσωµατώνονται στη διδασκαλία των προπτυχιακών και µεταπτυχιακών µαθηµάτων. Η έρευνα σε µεγάλο βαθµό ανατροφοδοτεί και επικαιροποιεί τη διδασκαλία. Η παραγωγή ερευνητικού έργου, όπως αυτό αποτυπώνεται σε αριθµούς δηµοσιευµένων εργασιών σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια από τις σχετικές διεθνείς βάσεις δεδοµένων είναι διαρκώς ανοδική τα τελευταία έτη και δείχνει µια πορεία ανάπτυξης και διεύρυνσης των ακαδηµαϊκών στόχων του Τµήµατος. Στο πλαίσιο του οράµατος και της αποστολής του, το Τµήµα βρίσκεται στη διαδικασία διαµόρφωσης και υλοποίησης µιας σαφούς ερευνητικής πολιτικής η οποία εστιάζει στους εξής άξονες: 

▶ 1. Υποστήριξη της έρευνας και διεύρυνση των ερευνητικών συνεργασιών (ενδεικτικά: διεθνή και εθνικά προγράµµατα πρωτογενούς έρευνας, µνηµόνια συνεργασίας µε ακαδηµαϊκούς, ερευνητικούς, θεσµικούς και επιχειρηµατικούς φορείς, καθιέρωση ετήσιων ηµερίδων προβολής του ερευνητικού έργου, διοργάνωση επιστηµονικών ηµερίδων και επιµορφωτικών σεµιναρίων, ενίσχυση της διασύνδεσης των φοιτητών µε την πραγµατική αγορά µέσα από προγράµµατα Πρακτικής Άσκησης
και Εθελοντισµού). 

▶ 2. Ανάπτυξη ερευνητικών δοµών και Εργαστηρίων (ενδεικτικά: ίδρυση Ακαδηµαικών Εργαστηρίων απολύτως ανταγωνιστικών σε Εθνικό και ∆ιεθνές Επίπεδο, συγκρότηση ενδοϊδρυµατικών ∆ικτύων Έρευνας, δηλαδή ερευνητικών οντοτήτων που θα προκύψουν από την συνεργασία Ερευνητικών Εργαστηρίων µε συγγενή ή συµπληρωµατικά ερευνητικά αντικείµενα) 

▶ 2. Ανάπτυξη ερευνητικών δοµών και Εργαστηρίων (ενδεικτικά: ίδρυση Ακαδηµαικών Εργαστηρίων απολύτως ανταγωνιστικών σε Εθνικό και ∆ιεθνές Επίπεδο, συγκρότηση ενδοϊδρυµατικών ∆ικτύων Έρευνας, δηλαδή ερευνητικών οντοτήτων που θα προκύψουν από την συνεργασία Ερευνητικών Εργαστηρίων µε συγγενή ή συµπληρωµατικά ερευνητικά αντικείµενα) 

 

Πρόσβαση

37.070378233016, 22.440366239718

Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού

Πληροφορίες

Καθηγητής

Γραμματεία
Λεωφόρος Ευσταθίου & Σταματικής Βαλιώτη & Πλαταιών, 23100 Σπάρτη
+30 27310-89-658