Image
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
 
Ιστορία - Τοποθεσία του Τμήματος

 

Το Τµήµα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Οικονοµίας και Τεχνολογίας του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου δηµιουργήθηκε µε το Π.∆. 70/27-06-2013, µε τη συγχώνευση του Τµήµατος Επιστήµης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και του Τµήµατος Επιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών, και δέχθηκε για πρώτη φορά φοιτητές το ακαδηµαϊκό έτος 2013–2014. Τα παλαιά Τµήµατα ήταν τα πρώτα που λειτούργησαν στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου και δέχονταν φοιτητές από το ακαδηµαϊκό έτος 2002–2003.

Το Τµήµα στεγάζεται στα κτήρια της Σχολής Οικονοµίας και Τεχνολογίας, σε απόσταση 2 χλµ. περίπου από το κέντρο της Tρίπολης, κοντά στο άλσος του Αγ. Γεωργίου. Τακτικά δροµολόγια λεωφορείων συνδέουν το Τµήµα µε το κέντρο της πόλης και το σταθµό των υπεραστικών λεωφορείων.

Όλα τα µέλη του προσωπικού του Τµήµατος διαθέτουν µεγάλο πλήθος δηµοσιεύσεων σε κορυφαία επιστηµονικά περιοδικά, έχουν αναπτύξει σηµαντικές διεθνείς συνεργασίες µε συναφή τµήµατα του εξωτερικού, και συµµετέχουν σε επιστηµονικές επιτροπές διεθνών περιοδικών και συνεδρίων εγνωσµένου κύρους.

 

Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές

 

Το Τµήµα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών έχει καταρτίσει ένα άκρως σύγχρονο και ανταγωνιστικό προπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών, ακολουθώντας τις καλύτερες ελληνικές και διεθνείς πρακτικές καθώς και τις κατευθυντήριες γραµµές των πιο σηµαντικών διεθνών επιστηµονικών και επαγγελµατικών ενώσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ACM και IEEE.

Το πρόγραµµα σπουδών στοχεύει στον εφοδιασµό των φοιτητών αφενός µε τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, ώστε να αποκτήσουν στέρεες επιστηµονικές βάσεις, και αφετέρου µε εξειδικευµένες γνώσεις σε ποικίλες περιοχές, ώστε να µπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του επαγγελµατικού χώρου ή/και να έχουν τις δυνατότητες να αναπτύξουν ερευνητική δραστηριότητα. Ενδεικτικές επιστηµονικές περιοχές που θεραπεύει το Τµήµα, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, είναι το υλικό και λογισµικό των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η επεξεργασία και διαχείριση δεδοµένων, η τεχνητή νοηµοσύνη και η µηχανική µάθηση, τα συστήµατα και οι εφαρµογές γραφικών, επεξεργασίας σηµάτων και επεξεργασίας εικόνας, τα συστήµατα και δίκτυα τηλεπικοινωνιών, οπτικών και δορυφορικών επικοινωνιών, οι εφαρµογές διαδικτύου.

Το πρόγραµµα σπουδών ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Σύστηµα Συσσώρευσης και Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων ECTS. Οι φοιτητές οφείλουν να επιτύχουν σε 40 µαθήµατα, υποχρεωτικά και επιλογής, και να εκπονήσουν πτυχιακή εργασία. Το Τµήµα έχει συνεργασίες για ανταλλαγές φοιτητών στο πλαίσιο του προγράµµατος Erasmus+ µε πάνω από 30 ευρωπαϊκά πανεπιστήµια (µεταξύ των οποίων είναι και κορυφαία ιδρύµατα όπως το Πολυτεχνείο της Βιέννης, το Πανεπιστήµιο του Τρέντο και το Πανεπιστήµιο Κύπρου), στα οποία οι φοιτητές µπορούν να εκπονήσουν µέρος των σπουδών τους

Το προπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών του Τµήµατος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών πιστοποιήθηκε από την ΕΘΑΑΕ το 2019 κατόπιν εξωτερικής αξιολόγησης από επιτροπή εµπειρογνωµόνων. Το Τµήµα καταβάλλει συνεχή προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας των σπουδών που προσφέρει, λαµβάνοντας υπόψιν τόσο τις προτάσεις των εξωτερικών αξιολογητών όσο και τη συσσωρευµένη εµπειρία του προσωπικού του καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις του χώρου.

Το Τµήµα οργανώνει τρία Μεταπτυχιακά Προγράµµατα Σπουδών: στην Επιστήµη Υπολογιστών, στις Σύγχρονες Ασύρµατες Επικοινωνίες και στην Επιστήµη ∆εδοµένων (σε συνεργασία µε το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστηµών «∆ηµόκριτος»). Τα προγράµµατα αυτά δέχονται κάθε χρόνο περί τους 60 φοιτητές συνολικά και παρέχουν εξειδίκευση στους αντίστοιχους τοµείς µε σύγχρονα προγράµµατα σπουδών.

 

Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων

 

Τα επαγγελµατικά δικαιώµατα των πτυχιούχων του Τµήµατος κατοχυρώθηκαν µε το Π.∆. 44/08-04- 2009 και είναι ισότιµα µε αυτά των αποφοίτων συναφών Τµηµάτων ελληνικών Πανεπιστηµίων. Οι απόφοιτοι του Τµήµατος µπορούν να σε όλα τα αντικείµενα της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών. Στους φοιτητές του Τµήµατος προσφέρεται η δυνατότητα διενέργειας πρακτικής άσκησης, (ακόµα και στο εξωτερικό, µέσω του προγράµµατος Erasmus+) µέσω της οποίας έρχονται σε άµεση επαφή µε τον επαγγελµατικό χώρο, ενώ πολλοί προσλαµβάνονται στους ίδιους φορείς µετά το πέρας της πρακτικής τους.

Τέλος, οι απόφοιτοι του Τµήµατος µπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε προγράµµατα µεταπτυχιακών σπουδών, είτε του Τµήµατος είτε άλλων τµηµάτων Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και συναφών αντικειµένων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Ερευνητική δραστηριότητα του Τµήµατος

 

Για τις ερευνητικές ανάγκες του Τµήµατος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών έχουν θεσµοθετηθεί 10 Εργαστήρια (Ασυρµάτων και Κινητών Επικοινωνιών, Γνώσης και Αβεβαιότητας, ∆ικτύων Επικοινωνιών και ∆ικτυακών Εφαρµογών, Επικοινωνίας Ανθρώπου - Μηχανής και Εικονικής Πραγµατικότητας, Κρυπτογραφίας και Ασφάλειας, Συστηµάτων Λογισµικού και Βάσεων ∆εδοµένων, Σχεδίασης και Ανάπτυξης ∆ικτύων και Συστηµάτων Οπτικών Ινών, Ψηφιακών Επικοινωνιών και Συστηµάτων, Υπολογιστικών Συστηµάτων, Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήµατος και Εικόνας), ενώ λειτουργούν και άλλες ερευνητικές οµάδες.

Μέλη του Τµήµατος συµµετέχουν σε πάνω από 20 εθνικά ή ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράµµατα, ενδεικτικά στις περιοχές των µεγάλων δεδοµένων, της κυβερνοασφάλειας, του IoT, των logistics, της έξυπνης γεωργίας και των έξυπνων πόλεων, των ηλεκτρικών οχηµάτων, των δικτύων αισθητήρων, των συστηµάτων 5G. Προπτυχιακοί φοιτητές τελευταίων ετών καθώς και µεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν συχνά ευκαιρίες συµµετοχής σε τέτοια έργα µε αµοιβή ή υποτροφία. Το Τµήµα διατηρεί ερευνητικές συνεργασίες µε οργανισµούς όπως το CERN καθώς και κορυφαία πανεπιστήµια του εξωτερικού.

 

Πρόσβαση

 

37.527154444018, 22.372003325044

Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Πληροφορίες

Καθηγητής

Γραμματεία
Ακαδημαϊκού Γ. Κ. Βλάχου, 22131 Τρίπολη
+30 2710-372-293