Image
Τμήμα Ψηφιακών Συτσημάτων

 

Ιστορία - Τοποθεσία του Τµήµατος

 

Το τµήµα Ψηφιακών Συστηµάτων της Σχολής Οικονοµίας και Τεχνολογίας, του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου, ιδρύθηκε το 2019 µε το άρθρο 46 του ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019). Μέχρι το ακαδηµαϊκό έτος 2018- 2019 λειτουργούσε ως τµήµα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Πελοποννήσου, έχοντας εκατοντάδες αποφοίτους που σήµερα εργάζονται σε εταιρίες πληροφορικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Το τµήµα βρίσκεται στην πόλη της Σπάρτης, στη Περιφερειακή Ενότητα της Λακωνίας. Το τµήµα στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο στην περιοχή Κλαδά στη Σπάρτη, το οποίο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών και του προσωπικού, µε αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηρίων και γραφεία. Η πόλη της Σπάρτης συνθέτει ένα ασφαλές νεανικό περιβάλλον που επιτρέπει την αφοσίωση στις σπουδές, ενώ παράλληλα είναι κατάλληλο για µία όµορφη και ξέγνοιαστη φοιτητική ζωή. Η περιοχή της Λακωνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου διαθέτει σηµεία απέραντης οµορφιάς και τουριστικού ενδιαφέροντος από κάθε άποψη. 

Οι καθηγητές του τµήµατος έχουν εξαιρετική και αναγνωρισµένη πορεία στο ερευνητικό τους πεδίο καθώς και πρακτική εµπειρία σε εταιρίες του χώρου της πληροφορικής.

 

Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές

 

Ο βασικός στόχος του Προγράµµατος Προπτυχιακών Σπουδών του τµήµατος Ψηφιακών Συστηµάτων είναι να παρέχει θεµελιώδεις και εξειδικευµένες γνώσεις στην επιστήµη και τεχνολογία των σύγχρονων υπολογιστικών και τηλεπικοινωνιακών συστηµάτων. Πιο συγκεκριµένα το πρόγραµµα σπουδών ισορροπεί σε τέσσερις άξονες: µαθήµατα υποβάθρου ψηφιακών συστηµάτων και στους τοµείς του λογισµικού, του υλικού των υπολογιστών και των δικτύων και επικοινωνιών. Οι άξονες αυτοί καλύπτουν τον απαιτούµενο αριθµό µαθηµάτων για τα 5 πρώτα εξάµηνα, ενώ στα εξάµηνα 6, 7, 8 δίνεται η δυνατότητα µίας σειράς επιλογών, ώστε να µπορεί κάθε φοιτήτρια και κάθε φοιτητής να επιλέξει στοιχεία που δηλώνουν µία προτίµηση προς κάποιον από τους αναφερόµενους άξονες. 

Οι άξονες έχουν επιλεγεί καθώς περιγράφονται σαφώς στην στρατηγική που έχει επιλέξει το τµήµα για την επόµενη 10ετία. Για τη λήψη πτυχίου θα πρέπει οι φοιτητές να συµπληρώσουν 240 πιστωτικές µονάδες και τουλάχιστον 38 µαθήµατα. Υπάρχει ακόµα η δυνατότητα για τη πραγµατοποίηση πρακτικής άσκησης σε κάποια δηµόσιο ή ιδιωτικό φορέα. 

Η τεχνολογική και ερευνητική δραστηριότητα του τµήµατος, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πρόγραµµα προπτυχιακών σπουδών, αναβαθµίζεται συνεχώς µε µαθήµατα που ανταποκρίνονται πλήρως στις εξελίξεις στον τοµέα ψηφιακών συστηµάτων, θέτοντας τις βάσεις για τους µελλοντικούς προγραµµατιστές, σχεδιαστές υλικού και λογισµικού, µηχανικούς και τεχνικούς δικτύων και υπολογιστικών υποδοµών. Παράλληλα, το πρόγραµµα προπτυχιακών σπουδών εναρµονίζεται µε τις τάσεις στον παραγωγικό ιστό της χώρας µας, στοχεύοντας στην υποστήριξη της ψηφιακής µεταρρύθµισης συνολικά, των τοπικών παραγωγικών δυνατοτήτων, του κοινωνικού ιστού και των ιστορικών και πολιτισµικών καταβολών µας

 

Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων

 

Οι απόφοιτοι του Τµήµατος Ψηφιακών Συστηµάτων έχουν τα ίδια καθιερωµένα επαγγελµατικά δικαιώµατα µε τους αποφοίτους των άλλων τµηµάτων Πληροφορικής ή Επιστήµης Υπολογιστών. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι µπορούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελµατικά σε θέσεις πληροφορικής σε εταιρείες και οργανισµούς του ιδιωτικού τοµέα. Επιπλέον, µέσω του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής τους δίνεται η δυνατότητα να διορίζονται σε φορείς του δηµοσίου τοµέα και µέσω του κλάδου ΠΕ86 µπορούν να εργάζονται ως εκπαιδευτικοί πληροφορικής στη πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Για τους διορισµούς εκπαιδευτικών αλλά και την απασχόληση εκπαιδευτικών σε ιδιωτικές δοµές, συχνά απαιτείται Πιστοποίηση Παιδαγωγικής και ∆ιδακτικής Επάρκειας. Το τµήµα Ψηφιακών Συστηµάτων έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε σύντοµα να προσφέρει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πρόγραµµα Πιστοποίησης Παιδαγωγικής και ∆ιδακτικής Επάρκειας.

Εν κατακλείδι, οι γνώσεις οι οποίες παρέχονται από το τµήµα δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους του να ανταπεξέλθουν και να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε σχετικό µε τα Ψηφιακά Συστήµατα και την Πληροφορική επαγγελµατικό περιβάλλον, προσφέροντας τόσο το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο, όσο και την πρακτική εµπειρία που απαιτείται.

Επιπρόσθετα, οι απόφοιτοι του Τµήµατος έχουν όλα τα εφόδια για τη συνέχιση των σπουδών τους σε µεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό επίπεδο. Το τµήµα Ψηφιακών Συστηµάτων δέχεται αιτήσεις υποψηφίων διδακτόρων µε σκοπό την απονοµή ∆ιδακτορικού ∆ιπλώµατος στις θεµατικές κατευθύνσεις: i) Λογισµικό, Πληροφοριακά Συστήµατα και Θεωρητική Πληροφορική και ii) Υλισµικό, Επικοινωνίες και Τηλεπικοινωνίες. Οι στόχοι του προγράµµατος ∆ιδακτορικού ∆ιπλώµατος είναι η προαγωγή της γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας στον κλάδο των Ψηφιακών Συστηµάτων και συναφών επιστηµών και κλάδων καθώς και η δηµιουργία επιστηµόνων ερευνητών κατόχων ∆ιδακτορικού ∆ιπλώµατος, ικανών να συνεισφέρουν στην προώθηση της έρευνας, της τεχνολογίας και της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης στο πεδίο της Πληροφορικής και των Ψηφιακών Συστηµάτων.

 

Ερευνητική δραστηριότητα του Τµήµατος

 

Τα µέλη του τµήµατος Ψηφιακών Συστηµάτων είναι ερευνητικά ενεργά στους τοµείς των επιστηµονικών τους πεδίων, δηµοσιεύοντας σε αναγνωρισµένα επιστηµονικά συνέδρια και περιοδικά. Μετέχουν ακόµα σε ερευνητικά και αναπτυξιακά Εθνικά και Ευρωπαϊκά έργα, συνεργαζόµενοι µε εταιρίες πληροφορικής και µε Πανεπιστηµιακά ιδρύµατα της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Στο τµήµα ακόµα βρίσκεται υπό-εξέλιξη η διαδικασία ίδρυσης τεσσάρων ερευνητικών εργαστηρίων µε συγκεκριµένη θεµατολογία και αντικείµενα, που εντάσσονται στη στρατηγική του τµήµατος, µε στόχο την ενίσχυση των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης, την ενίσχυση του επιπέδου σπουδών των φοιτητών και την προσέλκυση συνεργιών. Το τµήµα Ψηφιακών Συστηµάτων παρέχει ακόµα τη δυνατότητα πραγµατοποίησης µεταδιδακτορικής έρευνας σε κάθε ενδιαφερόµενο

 

Πρόσβαση

 

37.120920318362, 22.430919699977

Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Πληροφορίες

Επίκουρος Καθηγητής

Γραμματεία
Κτήριο Βαλιώτη, Περιοχή Κλαδά, 23 100 Σπάρτη
+30 27310-82-240