Image
ts-logo
 
Ιστορία - Τοποθεσία του τµήµατος
 

Το Τµήµα Θεατρικών Σπουδών ιδρύθηκε το 2003 (Π.∆. 118/2003), λειτουργεί από το ακαδηµαϊκό έτος 2003-2004 και εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου Αργολίδας. 

Στην ευρύτερη περιοχή σε µικρή απόσταση, βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου και το Αρχαίο Θέατρο του Άργους, ενώ οι αρχαίες πόλεις της Τίρυνθας, των Μυκηνών και του Άργους συνιστούν ένα ξεχωριστό φυσικό, ιστορικό και πολιτισµικό σκηνικό. Το Τµήµα έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσµούς µε την τοπική κοινωνία και τους πολιτιστικούς φορείς της Αργολίδας, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της φυσιογνωµίας της πόλης του Ναυπλίου. 

Το Τµήµα Θεατρικών Σπουδών λειτουργεί σε διαφορετικά κτίρια του Ναυπλίου, εξοπλισµένων µε την απαραίτητη τεχνική υποδοµή: α) τα Κεντρικά ∆ιδακτήρια µε αίθουσες διδασκαλίας, πολυµέσων/ηλεκτρονικών υπολογιστών και βιβλιοθήκη, β) το κτίριο διοικητικών υπηρεσιών και διδασκαλίας, γ) την Αίθουσα Βιωµατικών Μαθηµάτων και δ) το κτίριο Καλών Τεχνών στην Άρια Ναυπλίου, ενώ για θεατρικές εκδηλώσεις και µαθήµατα χρησιµοποιείται, επίσης, το δηµοτικό Θέατρο «Τριανόν» στην πλατεία Συντάγµατος. Τα προαναφερθέντα κτίρια πλην του δ) έχουν παραχωρηθεί από τον ∆ήµο Ναυπλιέων, ενώ προετοιµάζεται η µετεγκατάσταση του Τµήµατος στο ευρύχωρο κτίριο της πρώην καπναποθήκης Ναυπλίου. 

Το διδακτικό δυναµικό καλύπτει µεγάλο εύρος γνωστικών αντικειµένων ενώ επιπλέον µαθήµατα επιλογής προσφέρονται από επί συµβάσει διδάσκοντες και διδάσκουσες. 

 
Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές Σπουδές 
 

Το Τµήµα Θεατρικών Σπουδών προσφέρει ένα πρόγραµµα σπουδών προπτυχιακού επιπέδου και τρία προγράµµατα  µεταπτυχιακού επιπέδου. 

Το προπτυχιακό πρόγραµµα είναι τετραετές. Κατά τα δύο πρώτα έτη του προγράµµατος προσφέρεται βασική θεατρική παιδεία στο αρχαίο, νεοελληνικό και παγκόσµιο θέατρο και δράµα, παράλληλα µε µια στέρεη υποδοµή στις συναφείς ανθρωπιστικές επιστήµες και τέχνες (ιστορία, λογοτεχνία, ανθρωπολογία, φιλοσοφία, µουσική, κινηµατογράφος, κριτική θεωρία, ιστορία τέχνης). Κατά τα δύο τελευταία οι φοιτητές/τριες παρακολουθούν τα µαθήµατα ειδίκευσης των δύο άτυπων κατευθύνσεων του τµήµατος: α) Θεατρολογίας β) Θεατρικής Πρακτικής και µαθήµατα επιλογής. Για τη λήψη του πτυχίου απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε πενήντα δύο µαθήµατα (ή σαράντα οκτώ µαθήµατα, συν πτυχιακή εργασία) και η συγκέντρωση διακοσίων σαράντα (240) πιστωτικών µονάδων (ECTS) επιπλέον της Πρακτικής Άσκησης σε συναφείς φορείς. 

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Προγράµµατος Σπουδών στηρίζεται στη διεπιστηµονικότητα και τον καταστατικό συνδυασµό θεωρίας και πράξης, καθώς επίσης στην πρωτοπόρο εισαγωγή, σε σύγκριση µε οµοειδή τµήµατα, γνωστικών αντικειµένων, όπως χορός, θεατροπαιδαγωγική, δηµιουργική γραφή/διασκευή, τελετουργία, γαλλικό και ισπανικό θέατρο και µετάφραση, ρωµαϊκό θέατρο, θεατρική κριτική, σωµατικό θέατρο, αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου, θέατρο της επινόησης, θέατρο ντοκουµέντο, σύγχρονες σκηνοθετικές τάσεις, φωτισµός, πολυµέσα, θεατρική παραγωγή, κ.ά. 

Το Πρόγραµµα Σπουδών, προπτυχιακού και µεταπτυχιακού επιπέδου, προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, που αντιστοιχεί στα διεθνή πρότυπα. Αποβλέπει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της επιστήµης της θεατρολογίας και εν γένει των παραστατικών τεχνών, συνδυάζοντας την πρακτική µε την επιστηµονική µεθοδολογία, παρακολουθεί τις τρέχουσες τάσεις και αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστηµονική και επαγγελµατική σταδιοδροµία και συµβάλλει στην έρευνα και µελέτη του θεάτρου και σε σχέση με συναφείς τέχνες σε διεθνές επίπεδο. 

Σηµειώνεται ότι το Τµήµα έχει πιστοποιηθεί µε ‘Άριστα’ από την Αρχή ∆ιασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ως αποτέλεσµα εξωτερικής αξιολόγησης από διεθνείς κριτές το 2019. 

Στο Τµήµα λειτουργούν µε επιτυχία τρία µεταπτυχιακά προγράµµατα: 

α) ∆ραµατική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και τη ∆ια Βίου Μάθηση, µε αντικείµενο τη µελέτη και προαγωγή της τεχνογνωσίας καθώς και την ανάπτυξη της έρευνας και των εφαρµογών της ∆ραµατικής Τέχνης και των Παραστατικών Τεχνών στην Εκπαίδευση

β) Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική Πράξη και ∆ιδακτική, το οποίο εστιάζει στη σχέση του θεάτρου και των άλλων παραστατικών τεχνών µε την κοινωνία, και προσφέρει δύο ειδικεύσεις: «Θεατρολογία» και «Σκηνική Πρακτική: ∆ιδακτική και Κοινωνικές Εφαρµογές», που συνδυάζουν την θεατρολογική µε την καλλιτεχνική πράξη, αντανακλώντας τον διττό χαρακτήρα του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών. 

γ) Δημιουργική γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες: Kαλλιτεχνικές, ερευνητικές και παιδαγωγικές εφαρμογές,  που  αφορά στην άσκηση και τη μελέτη της δημιουργικής γραφής,  τις καλλιτεχικές και τις κοινωνικές/παιδαγωγικές εφαρμογές της και την παραγωγή πρωτότυπων και μεταφρασμένων κειμένων, ιδιαίτερα σε σχέση με το θέατρο, στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής, της επιμέλειας,  της επικοινωνίας και  της διαχείρισης στις συναφείς πολιτιστικές βιομηχανίες, και προσφέρει δύο ειδικεύσεις: 1. Δημιουργική γραφή και θεατρική  μεταφορά και 2. Εφαρμογές της δημιουργικής γραφής και πολιτιστικές βιομηχανίες.

Το Τµήµα Θεατρικών Σπουδών έχει ένα δυναµικό και πλούσιο δίκτυο τριάντα µια (31) συµφωνιών Erasmus+ µε έγκριτα ευρωπαϊκά ανώτατα ιδρύµατα και ενθαρρύνει την κινητικότητα των φοιτητών/τριών του στο εξωτερικό είτε για σπουδές είτε για πρακτική άσκηση. 

Επίσης, το Τµήµα έχει συνάψει συµφωνίες συνεργασίας (MOU) µε ιδρύµατα του εξωτερικού, όπως τα πανεπιστήµια Montpellier (Γαλλία) και Regina (Καναδά). Συνεργάζεται µε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Harvard στο Ναύπλιο, καθώς και µε διεθνή Φεστιβάλ, και πραγµατοποιεί συστηµατικά  επιστηµονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις µε διεθνείς συµµετοχές 
 

Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων
 

Οι απόφοιτοι/ες του Τµήµατος ορίζονται ως θεατρολόγοι (βάσει του Π.∆. 105/2009 και Π.∆. 125/2000) και ανήκουν στον κλάδο ΠΕ 92.01 (Θεατρικών Σπουδών), στο πλαίσιο του οποίου έχουν κατοχυρώσει τα επαγγελµατικά τους δικαιώµατα. Μπορούν να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί στη δηµόσια και ιδιωτική πρωτοβάθµια/ δευτεροβάθµια εκπαίδευση, καθώς και άλλες δοµές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και επαγγελµατικής κατάρτισης. Επίσης δύνανται να απασχοληθούν ως στελέχη πολιτιστικών οργανισµών, ως επιστηµονικοί σύµβουλοι, παραγωγοί, πολιτιστικοί διαχειριστές, πολιτιστικοί συντάκτες και να δραστηριοποιηθούν επαγγελµατικά ως καλλιτέχνες, ενώ έχουν δικαίωµα εισαγωγής σε µεταπτυχιακά προγράµµατα α΄ κύκλου. 

 
Ερευνητική δραστηριότητα του τµήµατος
 

Το Τµήµα Θεατρικών Σπουδών έχει αναπτύξει αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα µε έξι χρηµατοδοτούµενα ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα και τρία εκπαιδευτικά έργα στους τοµείς της θεατρολογικής, παιδαγωγικής και εφαρµοσµένης έρευνας. Παράλληλα το Τµήµα έχει συµµετάσχει ως επιστηµονικός εταίρος σε πέντε ερευνητικά έργα. 

Στο Τµήµα Θεατρικών Σπουδών έχουν ολοκληρωθεί και υποστηριχθεί οκτώ διδακτορικές διατριβές, εκπονούνται επί του παρόντος άλλες σαράντα έξι στα γνωστικά αντικείµενα που θεραπεύει το Τµήµα και διεξάγονται τρεις µεταδιδακτορικές έρευνες στο αρχαίο θέατρο. Στους επίτιµους διδάκτορες συµπεριλαµβάνονται οι Terry Eagleton, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Γιάννης Κόκκος, και Eugenio Barba. 

Στο πλαίσιο των ερευνητικών του δραστηριοτήτων του το Τµήµα εκδίδει πρακτικά συνεδρίων του και το επιστηµονικό περιοδικό µε κριτές Θεάτρου Πόλις: ∆ιεπιστηµονικό Περιοδικό για το Θέατρο και τις Τέχνες, σε συνεργασία µε το Εθνικό Κέντρο Τεκµηρίωσης. Επιπλέον, διοργανώνεται σηµαντικός αριθµός συνεδρίων, διαλέξεων, σεµιναρίων και παραστάσεων καθώς και ετήσιο συνέδριο υποψήφιων µεταδιδακτόρων. 
 

Πρόσβαση

37.567234014553, 22.804791377336

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

Πληροφορίες

Καθηγητής

Γραμματεία
Βασιλέως Κωνσταντίνου 21 & Τερζάκη, 21100 Ναύπλιο
+30 27520-96-131