Image
erasmus

Ιστότοπος Erasmus:  https://erasmus.uop.gr

 

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ  για την υποστήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού  στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2027 δίνει έμφαση στην κοινωνική ένταξη, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και στην προώθηση της ενεργής συμμετοχής των νέων στα κοινά. 

Υποστηρίζει προτεραιότητες και δραστηριότητες που καθορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης,  από το Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση και από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δεξιοτήτων.
Το Πρόγραμμα υποστηρίζει επίσης τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, εφαρμόζει τη στρατηγική της Ε.Ε. για τη Νεολαία 2019-2027 και αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση στον αθλητισμό.
 

Προτεραιότητες του Προγράμματος Erasmus+ 2021-27

 

Ένταξη και Πολυμορφία
Προκειμένου να παρέχεται πρόσβαση σε φοιτητές και προσωπικό, σύμφωνα με τις αρχές του Πανεπιστημιακού Χάρτη Erasmus+ (ECHE), τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα πρέπει να διασφαλίζουν ίση και ισότιμη πρόσβαση και ευκαιρίες για τρέχοντες και μελλοντικούς συμμετέχοντες κάθε υποβάθρου. Αυτό απαιτεί την ένταξη των ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες (για τον αναλυτικό ορισμό των ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες, ανατρέξτε στον Οδηγό του Προγράμματος).

Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές
Σύμφωνα με τις αρχές του Πανεπιστημιακού Χάρτη Erasmus+ (ECHE) τα ΑΕΙ θα πρέπει να προωθούν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, σε όλες τις δραστηριότητες του Προγράμματος (χρήση βιώσιμων μέσων μεταφοράς για την κινητικότητα, λήψη μέτρων κατά τη διοργάνωση εκδηλώσεων με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, αντικατάσταση των έντυπων διοικητικών διαδικασιών με ψηφιακές.

Επιπλέον, τα Ιδρύματα προωθούν την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να λάβουν στο εξωτερικό για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κινητικότητάς τους.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Ψηφιακή Εκπαίδευση και Δεξιότητες
Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σύμφωνα με τις αρχές του Πανεπιστημιακού Χάρτη Erasmus+ (ECHE), θα πρέπει να εφαρμόσουν την ψηφιακή διαχείριση τη κινητικότητας των σπουδαστών, σύμφωνα με τα τεχνικά πρότυπα της πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Φοιτητική Κάρτα. Τα Ιδρύματα θα πρέπει να προωθούν την μικτή κινητικότητα, τον συνδυασμό φυσικής και εικονικής δραστηριότητας, για να προσφέρουν ευέλικτες μορφές κινητικότητας και να ενισχύσουν περαιτέρω τα μαθησιακά αποτελέσματα και τον αντίκτυπο της φυσικής κινητικότητας.

 

Το ERASMUS+ στην Ανώτατη Εκπαίδευση

 

Κινητικότητα Φοιτητών για σπουδές και/ή για πρακτική άσκηση

Οι φοιτητές που σπουδάζουν σε  Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα,  μπορούν, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ για τους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης, να μετακινηθούν για σπουδές ή πρακτική άσκηση σε όλους τους κύκλους σπουδών, συνολικά για 12 μήνες σε κάθε κύκλο σπουδών (π.χ. 12 μήνες κατά τις προπτυχιακές σπουδές τους , 12 μήνες κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών τους και 12 μήνες κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών τους). 

Ο ίδιος φοιτητής μπορεί να λάβει επιχορήγηση κινητικότητας για μέγιστο διάστημα 12 μηνών ανά κύκλο σπουδών, ανεξάρτητα από τον αριθμό και το είδος της κινητικότητας.

Αντίστοιχα, φοιτητές από ΑΕΙ του εξωτερικού, μπορούν να μετακινηθούν στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος Erasmus+, για σπουδές και πρακτική άσκηση, υποβάλλοντας αίτηση στο ίδρυμά τους, εφόσον αυτό συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Οι προσφάτως αποφοιτήσαντες μπορούν επίσης να μετακινηθούν για πρακτική άσκηση στο πρώτο έτος μετά την αποφοίτησή τους, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Κινητικότητα Διδακτικού Προσωπικού Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για διδασκαλία

Αυτή η δραστηριότητα δίνει τη δυνατότητα στο διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ να διδάξει σε συνεργαζόμενο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Η κινητικότητα του προσωπικού για διδακτικούς σκοπούς μπορεί να αφορά οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο/ακαδημαϊκό κλάδο. Στο πλαίσιο αυτής της κινητικότητας,  επιτρέπεται να διδάξει προσκεκλημένο προσωπικό επιχειρήσεων του εξωτερικού στα ΑΕΙ της Ελλάδας.

Κινητικότητα διδακτικού και διοικητικού προσωπικού για επιμόρφωση

Αυτή η δραστηριότητα επιτρέπει στο διδακτικό και στο διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ να συμμετέχει σε δραστηριότητες κατάρτισης (εξαιρουμένης της συμμετοχής σε συνέδρια) ή να εκπαιδευτεί σε θέση εργασίας σε συνεργαζόμενο ίδρυμα ή  σε άλλο σχετικό ίδρυμα στο εξωτερικό, σε χώρα του Προγράμματος.

Η επιλέξιμη περίοδος για κινητικότητα προσωπικού για διδασκαλία ή κατάρτιση είναι 2 συνεχόμενες ημέρες έως 2 μήνες και 8 ώρες την εβδομάδα (ή μικρότερη περίοδο παραμονής) για τη διδασκαλία, ενώ για επισκεπτόμενο προσωπικό από επιχειρήσεις με σκοπό τη διδασκαλία η ελάχιστη επιλέξιμη περίοδος είναι 1 ημέρα.

Για μια συνδυασμένη περίοδο διδασκαλίας και κατάρτισης οι ελάχιστες απαιτούμενες ώρες διδασκαλίας είναι 4 ώρες την εβδομάδα.

 
Εντατικά Προγράμματα Μικτής Κινητικότητας (ΒΙΡ)

 

Τα Εντατικά Προγράμματα Μικτής Κινητικότητας (ΒΙΡ) αποτελούν μέρος του νέου Προγράμματος Erasmus+ 2021-27, στη δράση ΚΑ131 «Κινητικότητα Φοιτητών και Προσωπικού ΑΕΙ»  και είναι βραχυχρόνια προγράμματα που χρησιμοποιούν καινοτόμες μεθόδους μάθησης και διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης διαδικτυακής συνεργασίας. Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, πρέπει να συμμετάσχουν τουλάχιστον 15 (ή 20) φοιτητές από τα 2 (ή περισσότερα) συμμετέχοντα ιδρύματα που προέρχονται από διαφορετικές χώρες από το ίδρυμα που φιλοξενεί το πρόγραμμα.

Η διάρκεια του προγράμματος περιλαμβάνει κινητικότητα με φυσική παρουσία για διάστημα 5 έως 30 ημερών, η οποία συνδυάζεται απαραίτητα με εικονική δραστηριότητα. Οι φοιτητές και το προσωπικό που συμμετέχουν στο BIP χρηματοδοτούνται από τις θέσεις κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού Erasmus+ του ιδρύματος αποστολής. 

Οι συμμετέχοντες πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε σχετική Προκήρυξη Κινητικότητας Φοιτητών/Προσωπικού για Διδασκαλία/Κατάρτιση του Πανεπιστημίου τους. 

Η ενημέρωση για τα Προγράμματα B.I.P που διοργανώνονται από άλλα ιδρύματα μπορεί να γίνει με ατομική έρευνα στο διαδίκτυο, με αναρτήσεις στις ιστοσελίδες του Πανεπιστημίου, από τα Γραφεία Erasmus+ και με πληροφορίες από τους Ακαδημαϊκούς Υπεύθυνους του Erasmus+.
 

Οφέλη του Erasmus+

 

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη συμμετοχή στην κινητικότητα Erasmus+. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

Βελτιωμένες γλωσσικές και διαπολιτισμικές δεξιότητες: Οι φοιτητές, το προσωπικό και οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών.

Αποκτηθείσα εργασιακή εμπειρία: Οι φοιτητές και οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σε διαφορετική χώρα και κουλτούρα.

Προσωπική ανάπτυξη: Οι φοιτητές, το προσωπικό και οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις προσωπικές τους δεξιότητες, όπως η ομαδική εργασία, η επικοινωνία και η επίλυση προβλημάτων.
Ενισχυμένη απασχολησιμότητα: Η συμμετοχή στο Erasmus+ μπορεί να σας κάνει πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας.

 

Οδηγός Κινητικότητας Φοιτητών για Σπουδές και Πρακτική Άσκηση και Οδηγός Κινητικότητας Διδασκόντων-Προσωπικού για Διδασκαλία και Επιμόρφωση

 

Επικοινωνία

 

Γραφείο Erasmus+ (Ναύπλιο), κα Βασιλική Γιωννά, τηλ. +30 27520 70222 email: erasmus@uop.gr
Γραφείο Erasmus+ Καλαμάτας, κα Σταυρούλα Μπάμπαλη, τηλ. +3027210 45190 / 45171
Γραφείο Erasmus+ Πάτρας, κ. Γιάγκος Ιγγλέσης, τηλ. +302610 369150 /643060 

 

modified time

Ενημερωμένο: Νοεμβρίου

Νέα - Ανακοινώσεις

Δεκεμβρίου
Έγκριση Πρακτικού Αξιολόγησης της υπ.αριθμ.21730/18-10-2024 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
Δεκεμβρίου
Προκήρυξη πλήρωσης δύο (2) θέσεων Καθηγητών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Δεκεμβρίου
Προκήρυξη πλήρωσης μίας (1) θέσης Μέλους Δ.Ε.Π στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο