Διεθνοποίηση: Μια από τις κύριες στρατηγικές προτεραιότητες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΠαΠελ). Με κύριο στόχο την  εδραίωση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης διαδικασίας διεθνοποίησης με αντίκτυπο στην εθνική και  διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το ΠαΠελ:

• Αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά κινητικότητας στο Πρόγραμμα Erasmus+ και σε άλλα διεθνή προγράμματα ανταλλαγών. 
• Συμμετέχει ενεργά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Πανεπιστημιακής Συμμαχίας EUNICE
• Ενισχύει τη διεθνή του εμβέλεια
• Προσφέρει ίσες και πρόσθετες ευκαιρίες κινητικότητας σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής του κοινότητας. 
• Προσελκύει διεθνείς φοιτήτριες/τές και διδακτικό προσωπικό
• Αναπτύσσει διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες με ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
 

Διεθνοποίηση με δεδομένα

 

Euro

 

Αύξηση στο διπλάσιο του ποσού χρηματοδότησης από το ΙΚΥ που ελήφθησαν για το ακαδημαϊκό έτος 2023/24 και στο τετραπλάσιο για το ακαδημαϊκό έτος 2024/25 (σε σύγκριση με το ακαδημαϊκό έτος 2020/21). 
students

 

1.333 εισερχόμενες/νοι και εξερχόμενες/νοι φοιτήτριες/τές

 

17  διεθνή επιστημονικά συνέδρια και 49 εθνικά επιστημονικά συνέδρια.

 Σπουδές

 

 

 

•    5 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα Αγγλικά.
•    8 διεπιστημονικά διαδικτυακά μαθήματα αγγλικής γλώσσας που προσφέρονται από το ΠαΠελ και 537 αιτήσεις συμμετοχής από φοιτήτριες/τές του ΠαΠελ σε όλα τα Κοινά Μαθήματα EUNICE και συνανάπτυξη και συμμετοχή στη διδασκαλία Προγραμμάτων Αριστείας, Ανοικτών Μαζικών Διαδικτυακών Μαθημάτων (MOOCs) 
•    Συμμετοχή και (συν) διοργάνωση 13 Εντατικών Προγραμμάτων Μικτής Κινητικότητας  και 6 θερινών σχολείων.
•    98 έγκριτες επιστημονικές δημοσιεύσεις με συν-συγγραφείς από 15 χώρες.
Προσωπικό

 

519 εισερχόμενο και εξερχόμενο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό
Συμφωνίες

 

347 συμφωνίες συνεργασίας με εταίρους από 33 χώρες
Διεθνοποίηση •    Συμμετοχή σε 25 διεθνείς εκπαιδευτικούς Οργανισμούς, Ενώσεις και Δίκτυα Πανεπιστημίων.
•    Ίδρυση Κέντρου Δικαιωμάτων του Παιδιού σε συνεργασία με τη UNICEF.
•    Συμμετοχή (ως Προεδρείο) στην Εθνική Επιτροπή εφαρμογής στρατηγικού σχεδίου διεθνοποίησης  των Ελληνικών ΑΕΙ.
•    Στήριξη της συμβουλευτική επιτροπής φοιτητριών/τών EUNICE-ESAB και του δικτύου φοιτητριών/τών Erasmus+.
•    Οργάνωση και συμμετοχή σε πολιτιστικές, αθλητικές και εθελοντικές  δραστηριότητες. 
•    Δικτύωση μελών ακαδημαϊκής κοινότητας, μέσω κοινοτήτων πρακτικής (CoP), πλατφόρμας ανοικτής επιστήμης, Διεθνούς Πρακτικής Άσκησης και Έρευνας EUNICE. 
•    Ενισχυμένη διαδικτυακή παρουσία μέσω ενημερωμένων ιστότοπων, έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, συνεντεύξεων και ραδιοφωνικών εκπομπών σε εθνικά και διεθνή δίκτυα για την προώθηση του Ιδρύματος.
 
Συνεργασίες - Συμφωνίες

 

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει την ευθύνη της ανάπτυξης και διαχείρισης των διεθνών σχέσεων του Ιδρύματος με την Εθνική και Διεθνή Ακαδημαϊκή Κοινότητα. 

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου επιδιώκει να είναι ενεργό μέλος τόσο στον επιστημονικό και ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο, αναπτύσσοντας διαρκώς και με ζήλο, συνεργασίες σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς του. Από την αρχή της λειτουργίας του (ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 13/2000), αλλά κυρίως τα τελευταία δύο (2)_χρόνια, έχει επιτελέσει αξιόλογο έργο με σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα των συνεργασιών με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Οργανισμούς, Ερευνητικά ιδρύματα, Οργανώσεις,  Ιδιωτικούς και Δημόσιους Φορείς, Επιχειρήσεις του εξωτερικού και εκείνων που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο αρκετών Συμφωνιών δίνεται η δυνατότητα σε μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να έρθουν σε επαφή με μέλη ΔΕΠ άλλων Πανεπιστημίων με σκοπό την ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών και προγραμμάτων προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και την πραγματοποίηση διδακτικών δραστηριοτήτων και διαλέξεων που συμβάλλουν στη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης.  Οι σημαντικές αυτές πρωτοβουλίες  αποσκοπούν στην ενθάρρυνση  της κινητικότητας των φοιτητών/τριών αλλά και όλου του προσωπικού  του Πανεπιστημίου (Διδακτικό και Διοικητικό) στο εξωτερικό, για σπουδές, για πρακτική άσκηση, για διδασκαλία, για επιμόρφωση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει συνάψει Μνημόνια Συνεργασίας με ομοταγή Πανεπιστήμια ή ισότιμα Ανώτατα Ιδρύματα της Ευρώπης, των Βαλκανίων και Παρευξείνιων χωρών, των Η.Π.Α., του Καναδά, της Νότιας Αμερικής, της Εγγύς και  Μέσης Ανατολής. Οι Συμφωνίες αυτές, είτε σε ιδρυματικό επίπεδο είτε σε επίπεδο Τμήματος/Σχολής, αφορούν όλους τους επιστημονικούς κλάδους, ωφελούν το επιστημονικό προσωπικό, τους φοιτητές και τα Ιδρύματα που συμμετέχουν σε αυτές καθώς ενεργοποιούν δεκάδες δράσεις και εκατοντάδες μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ανήκει στην Ευρωπαϊκή́ Πανεπιστημιακή́ Συμμαχία EUNICE (the European University for Customised Education), η οποία περιλαμβάνει έως τώρα δέκα (10) Πανεπιστήμια από δέκα (10) χώρες  (Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία και Φιλανδία).

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει αναπτύξει συνεργασία με άλλα ελληνικά και ξένα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, διεθνείς φορείς και οργανισμούς, μέσα από συμφωνίες οι οποίες έχουν στόχο την ενίσχυση της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, την ανάπτυξη της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κινητικότητας. 
 

modified time

Ενημερωμένο: Μαΐου

Νέα - Ανακοινώσεις

Μαΐου
Δημόσιος Πλειοδοτικός διαγωνισμός για αυτόματους πωλητές μηχανημάτων πώλησης της Σχολής Καλών Τεχνών
Μαΐου
Ημέρες Erasmus (Erasmus Days) 2023
Μαΐου
Πρόσκληση 11901/2025 για επισκευή διαρροής σε Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης (SEM)