Σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη, λογοκλοπή –ξεν. Plagiarism- είναι η «ιδιοποίηση ξένης πνευματικής περιουσίας» (Μπαμπινιώτης, 1998) και προέρχεται από τη λατινική λέξη plagiarius που σημαίνει απαγωγέας (Merriam-Webster Unabridged, 2019).
Στο ακαδημαϊκό περιβάλλον και την έρευνα με τον όρο «λογοκλοπή» νοείται η ενσωμάτωση σε κάποιο πνευματικό έργο ιδεών, αποσπασμάτων ή/και μεμονωμένων φράσεων έργου τρίτου προσώπου, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στη σχετική πηγή από την οποία αυτό προέρχεται.
Η νομοθεσία εντάσσει την περίπτωση της λογοκλοπής στο γενικότερο πλαίσιο περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, το πλαίσιο που διέπει τη πνευματική ιδιοκτησία περιλαμβάνεται στο νόμο 2121/1993 (Α’25) περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων.
Η λογοκλοπή δεν είναι αποδεκτή στο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι και συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η ακαδημαϊκή έρευνα και συγγραφή απαιτεί τη σαφή παράθεση απόψεων, πορισμάτων ή ιδεών από το έργο άλλων επιστημόνων, στο όποιο πρέπει πάντα με ακρίβεια να γίνονται παραπομπές, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με την υπ. αριθμ.1/22.06.2018 απόφαση της 129ης Συνεδρίασης Συγκλήτου εξασφάλισε πρόσβαση στο λογισμικό ανίχνευσης λογοκλοπής Turnitin (www.turnitin.com) υλοποιώντας την υπ. αριθμ. 2/06.02.2017 Απόφαση της 83ης Συνόδου των Πρυτάνεων περί ανάθεσης στο Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) της διαδικασίας προμήθειας λογισμικού ανίχνευσης λογοκλοπής για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Το λογισμικό ανίχνευσης λογοκλοπής “Turnitin” είναι μια ηλεκτρονική υπηρεσία για την πρόληψη και τον εντοπισμό της λογοκλοπής και τον έλεγχο εγγράφων με μη αυθεντικό περιεχόμενο. Τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ομοιοτήτων με υπάρχουσες πηγές ή στη διαμορφωτική αξιολόγηση για να βοηθήσει τους χρήστες να μάθουν πώς να αποφεύγουν τη λογοκλοπή και να βελτιώνουν τα κείμενά τους.