Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς, τόσο υγιών όσο και ασθενών ατόμων ή ευρύτερων πληθυσμιακών ομάδων, με στόχο την ευζωϊα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του διατροφικού εγγραμματισμού, ως βασικού μηχανισμού ενδυνάμωσης των ατόμων για την κατανόηση, αξιολόγηση και εφαρμογή διατροφικών πληροφοριών στην καθημερινή ζωή. Παράλληλα, εξετάζει περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και ατομικούς παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της διατροφικής συμβουλευτικής, όπως οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, οι πολιτισμικές αντιλήψεις και οι ψυχολογικές συνιστώσες. Τελικός στόχος της είναι η αξιοποίηση αποτελεσματικών τεχνικών τροποποίησης συμπεριφοράς και νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη διατροφικών παρεμβάσεων με στόχο τη διατήρηση ή και βελτίωση της διατροφικής ευζωϊας (dietary well-being) και την υποστήριξη της διατροφικής ανθεκτικότητας (dietary resilience).
Micheli M, Takousi M, Skordis M, Kalogirou A, Karpodini CC, Giannopoulou CS, Koutoulogenis K, Fappa E. Associations between dietary patterns derived using principal component analysis and personality traits in adults: a cross-sectional study. International Journal of Food Science and Nutrition 2025; 1465 – 3478.
Fappa Ε, Micheli Μ, Panaretos P, Skordis M, Tsirpanli P, Panoutsopoulos GI. Human vs. AI: Assessing the Quality of Weight Loss Dietary Information Published on the Web. Information 2025;16(7):526.
Fappa E & Micheli M. Content accuracy and readability of dietary advice available on webpages: A systematic review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics 2025;38(1):e13395
Magni O, Detopoulou P, Fappa E, Perrea A, Levidi D, Dedes V, Tzoutzou M, Gioxari A, Panoutsopoulos G. Eating attitudes, stress, anxiety and depression in dietetic students and association with body mass index and body fat percent: a cross-sectional study. Diseases 2024;12(5):108.
Triantafyllidis A, Segkouli S, Zygouris S, Michailidou C, Avgerinakis K, Fappa E, Vassiliades S, Bougea A, Papagiannakis N, Katakis I, Mathioudis E, Sorici A, Bajenaru L, Tageo V, Camonita F, Magga-Nteve C, Vrochidis S, Pedullà L, Brichetto G, Tsakanikas P, Votis K, Tzovaras D. Mobile App Interventions for Parkinson’s Disease, Multiple Sclerosis and Stroke: A Systematic Literature Review. Sensors 2023;23(7):3396.
Mitsopoulou AV, Magriplis E, Michas G, Micha R, Chourdakis M, Chrousos GP, Roma E, Panagiotakos DB, Zampelas A, Karageorgou D, Bakogianni I, Dimakopoulos I, Ntouroupi T, Tsaniklidou SM, Argyri K, Fappa E, Theodoraki EM, Trichia E, Sialvera TE, Varytimiadi A, Spyreli E, Koutelidakis A, Karlis G, Zacharia S, Papageorgiou A, Dedoussis G, Dimitriadis G, Manios I. Micronutrient dietary intakes and their food sources in adults: the Hellenic National Nutrition and Health Survey (HNNHS). Journal of Human Nutrition and Dietetics 2021;34(3):616-628.
Anastasiou CA, Fappa E, Zachari K, Mavrogianni C, Stappen VV, Kivelä J, Virtanen E, González-Gil EM, Flores-Barrantes P, Nánási A, Semánová C, Dimova R, Usheva N, Iotova V, Cardon G, Manios Y, Makrilakis K and Feel4Diabetes-study group. Development and reliability of questionnaires for the assessment of diet and physical activity behaviors in a multicountry sample in Europe the Feel4Diabetes Study. BMC Endocrine Disorders 2020;20(S1):135.
Fappa E, Efthymiou V, Landis G, Rentoumis A, Doupis J. Validation of the Greek Version of the Diabetes Management Self-Efficacy Scale (GR-DMSES). Advances in Therapy 2016;33(1):82-95.
Anastasiou CA, Fappa E, Karfopoulou E, Gkza A, Yannakoulia M. Weight loss maintenance in relation to locus of control: The MedWeight study. Behaviour Research and Therapy 2015;71:40 – 44.
Fappa E, Yannakoulia M, Skoumas Y, Valourdou S, Panagiotakos DB, Pitsavos C, Stefanadis C. Promoting only the consumption of healthy foods may be an alternative strategy for treating patients with the metabolic syndrome. Metabolism 2012;61:1361-1369.
Fappa E, Yannakoulia M, Pitsavos C, Skoumas I, Valourdou S, Stefanadis C. Lifestyle intervention in the management of metabolic syndrome: could we improve adherence issues? Nutrition 2008;24(3):286-91.