Η Μαρίνα Παπαδέλλη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με γνωστικό αντικείμενο τη Μικροβιολογία Προϊόντων και Παραπροϊόντων Βιομηχανιών Τροφίμων. Έχει πτυχίο Γεωπονίας από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδακτορικό Δίπλωμα στις Γεωπονικές Επιστήμες από το Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει ως ερευνήτρια σε ερευνητικά προγράμματα, αρχικά στο πεδίο της Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας και στη συνέχεια στο πεδίο της Μικροβιολογίας Τροφίμων Ζύμωσης και στη Μοριακή Μικροβιολογία Τροφίμων. Το 2003 εκλέχτηκε ως Καθηγήτρια Εφαρμογών με ειδικότητα «Μικροβιολογία Τροφίμων» στο Τμήμα Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων του ΤΕΙ Καλαμάτας, το 2010 εξελίχθηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Μικροβιολογία Προϊόντων και Παραπροϊόντων Βιομηχανιών Τροφίμων» στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Καλαμάτας και το 2015 στη Βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή στο ίδιο Τμήμα. Από το 2019 υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο τα μαθήματα Γενική Μικροβιολογία, Μικροβιολογία Τροφίμων Ι και ΙΙ, Βιολογία Κυττάρου, Μοριακή και Κυτταρική Βιολογία. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει στο ΠΜΣ «Τεχνολογία και Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς & Ελαιολάδου» του Τμήματός της, το μάθημα «Σύγχρονη Τεχνολογία Παραγωγής της Επιτραπέζιας Ελιάς».
Marina Papadelli is a Professor at the Department of Food Science and Technology of the University of the Peloponnese, in the field of “Microbiology of Food Industry Products and Byproducts”. She has a degree in Agriculture Science from the Department of Food Science and Technology of the Agricultural University of Athens and a PhD in Agricultural Sciences from the Department of Agricultural Biotechnology of the Agricultural University of Athens. She has participated as a researcher in research projects, initially in the field of Environmental Microbiology and then in the field of Fermented Food Microbiology and Molecular Food Microbiology. In 2003, she was elected as a Lecturer in "Food Microbiology" at the Department of Agricultural Products Technology of the TEI of Kalamata, in 2010 she became an Assistant Professor in "Microbiology of Food Industries Products and Byproducts" at the Department of Food Technology of the TEI of Kalamata and in 2015 Associate Professor in the same Department. Since 2019, she has been a faculty member at the Department of Food Science and Technology of the University of the Peloponnese. She teaches at the undergraduate level the courses of General Microbiology, Food Microbiology I and II, Cell Biology, Molecular and Cellular Biology. At postgraduate level, she teaches at the Master’s Degree Programme "Technology and Quality of Table Olives & Olive Oil" of her Department, the course “Modern Table Olive Production Technology”.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στην εφαρμογή των οξυγαλακτικών βακτηρίων στην τεχνολογία των τροφίμων ζύμωσης ζωικής και φυτικής προέλευσης, καθώς και στη μελέτη των ιδιοτήτων τους σε επίπεδο γονιδίων. Επίσης, ασχολείται ερευνητικά με την παραγωγή αντιμικροβιακών ουσιών από οξυγαλακτικά βακτήρια και στη μελέτη του φαινομένου σε επίπεδο γονιδίων.
Her main research interests are the application of lactic acid bacteria in the technology of fermented foods of animal and vegetable origin, as well as the study of their properties at the genes level. Additionally, the production of antimicrobial substances by lactic acid bacteria and the study of the phenomenon at the gene level.
- Tsouggou N., Slavko A., Tsipidou O., Georgoulis A., Dimov S.G., Yin J., Vorgias C.E., Kapolos J., Papadelli M. and Papadimitriou K. (2024) Investigation of the Microbiome of Industrial PDO Sfela Cheese and Its Artisanal Variants Using 16S rDNA Amplicon Sequencing and Shotgun Metagenomics. Foods, 13 (7), 1023. https://doi.org/10.3390/foods13071023
- Govari Μ., Kafentzi Μ-C., Pavlidis D., Tsouggou N., Pemaj V., Slavko A., Drosinos E., Koliadima A., Skandamis P., Kapolos J., Papadelli M. and Papadimitriou K. (2024) «Antimicrobial proteins and peptides as a promising weapon to promote food safety under the One Health approach». In: Smithers, G.W. (Ed.), Encyclopedia of Food Safety, vol. 3. Elsevier, Academic Press, pp. 510-530
- Tsoungos A., Pemaj V., Slavko A., Kapolos J., Papadelli M. and Papadimitriou K. (2023) The Rising Role of Omics and Meta-Omics in Table Olive Research. Foods, 12, 13783. https://doi.org/10.3390/foods12203783
- Dalakleidi K.V., Papadelli M., Kapolos I. and Papadimitriou K. (2022) Applying Image-Based Food-Recognition Systems on Dietary Assessment: A Systematic Review. Advances in Nutrition, 13(6):2590-2619, https://doi.org/10.1093/advances/nmac078
- Tzavaras D., Papadelli M. and Ntaikou I. (2022) From milk kefir to water kefir: assessment of fermentation processes, microbial changes and evaluation of the produced beverage. Fermentation, 8: 135.