Image
boa-logo
 
Ιστορία - Τοποθεσία του τµήµατος 
 

Το Τµήµα ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισµών (∆ΕΟ) ιδρύθηκε µε το Νόµο 4610/2019 (70Α΄). Ανήκει στη Σχολή ∆ιοίκησης του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Καλαµάτα, πρωτεύουσα του νοµού Μεσσηνίας. Αποτελεί ένα νέο και δυναµικό µέλος του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου που φιλοδοξεί να βάλει το δικό του στίγµα στην εκπαίδευση, την έρευνα, και την σύνδεση µε τις επιχειρήσεις, τους δηµόσιους οργανισµούς και την κοινωνία, παρέχοντας στους φοιτητές του διαφοροποιηµένη ανώτατη εκπαίδευση. Το όραµα του ∆ΕΟ είναι η ακαδηµαϊκή αριστεία σε στενή σχέση µε την επιχειρηµατική κοινότητα για την οικοδόµηση ενός υπεύθυνου µέλλοντος. Οι φοιτητές/τριες του Τµήµατος έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από µια ευρεία ποικιλία µαθηµάτων, τα οποία καλύπτουν τους κλάδους της επιστήµης της ∆ιοίκησης µε έµφαση σε δύο κατευθύνσεις, αυτές της διοίκησης επιχειρήσεων και της διοίκησης δηµοσίων οργανισµών. 

Το Τµήµα εδρεύει στην πόλη της Καλαµάτας στο κόµβο του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαµο. 

 
Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές 

 

Το Πρόγραµµα Σπουδών του Τµήµατος αποσκοπεί στην εµβάθυνση των γνώσεων των φοιτητών και σε στοχευµένη  προσέγγιση σχετικά µε τις διάφορες λειτουργίες των επιχειρήσεων και των οργανισµών, όπως το Μάνατζµεντ, το Μάρκετινγκ, η Επιχειρηµατικότητα, το Ψηφιακό Μάρκετινγκ, η Ψηφιακή Στρατηγική, τα Χρηµατοοικονοµικά, η Επιχειρησιακή Έρευνα, η Επιχειρηµατική Νοηµοσύνη, η ∆ιοίκηση Ανθρώπινου ∆υναµικού και η Λογιστική. 

Το πρόγραµµα σπουδών εκτείνεται σε 8 εξάµηνα (4 έτη). Στο 6ο εξάµηνο οι φοιτητές επιλέγουν µεταξύ δύο κατευθύνσεων (άτυπων ενοτήτων) µαθηµάτων: (α) ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων (∆Ε), και (β) ∆ιοίκηση Οργανισµών (∆Ο). Οι κατευθύνσεις - ενότητες µαθηµάτων έχουν ως σκοπό την εµβάθυνση των φοιτητών σε γνωστικό αντικείµενο του ενδιαφέροντός τους και την καλύτερη ακαδηµαϊκή και µαθησιακή οργάνωση του Προγράµµατος Σπουδών. Είναι άτυπες και δεν αναγράφονται στο χορηγούµενο τίτλο σπουδών. 

Το πρόγραµµα σπουδών πληροί τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού συστήµατος συσσώρευσης και µεταφοράς πιστωτικών µονάδων ΕCTS. Σε αυτό το πλαίσιο, η περιγραφή του προγράµµατος σπουδών περιλαµβάνει την κατανοµή µονάδων ECTS σε όλες τις εκπαιδευτικές συνιστώσες, δηλαδή την αποτίµηση του φόρτου εργασίας που απαιτείται από τους φοιτητές προκειµένου να πετύχουν τα αναµενόµενα µαθησιακά αποτελέσµατα της κάθε συνιστώσας. Οι 30 πιστωτικές µονάδες ECTS αντιστοιχούν στο φόρτο εργασίας ενός ακαδηµαϊκού εξαµήνου ενώ µία πιστωτική µονάδα ECTS αντιστοιχεί σε 25 έως 30 ώρες εργασίας. Το σύνολο των µονάδων ECTS του προπτυχιακού προγράµµατος σπουδών ανέρχεται στις 240. 

Στο Τµήµα οργανώνονται τρία Προγράµµατα Μεταπτυχιακών Σπουδών
α) «Ιστορική ∆ηµογραφία» σε συνδιοργάνωση µε το Ιόνιο Πανεπιστήµιο
β) «∆ηµόσια ∆ιοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση»:

Στοχεύει στη διεπιστηµονική µελέτη του πολυσύνθετου διοικητικού φαινοµένου, τόσο στο επίπεδο του κεντρικού κράτους όσο και σε εκείνο των διαφόρων βαθµών της αυτοδιοίκησής του. Εστιάζει κυρίως στο ελληνικό παράδειγµα, υπό το πρίσµα τους ευρωπαϊκού περιβάλλοντος στο οποίο είναι ενταγµένο, καθώς και η κατανόηση των συµβολών της δηµοκρατικής, αποτελεσµατικής και αποδοτικής τοπικής, εθνικής και ενωσιακής διακυβέρνησης σε µια ευφυή, βιώσιµη και κοινωνικά ισόρροπη ανάπτυξη. Έχει διάρκεια τρία (3) διδακτικά εξάµηνα.

γ) «Τεχνοοικονοµικά Συστήµατα ∆ιοίκησης»

Συνδέει εφαρµογές πολιτικών σε ζητήµατα µοντέλων οργάνωσης και εξελιγµένων τεχνολογικά µεθόδων λήψης αποφάσεων στο χώρο της διοίκησης τόσο στο δηµόσιο όσο και στον ιδιωτικό τοµέα. Έχει διάρκεια τρία (3) εξάµηνα σπουδών. 

Οι ∆ιδακτορικές Σπουδές του Τµήµατος αποσκοπούν στην προαγωγή της πρωτότυπης επιστηµονικής έρευνας και οδηγούν στην απόκτηση ∆ιδακτορικού ∆ιπλώµατος (∆.∆.), το οποίο πιστοποιεί την εκπόνηση πρωτότυπης επιστηµονικής έρευνας και την ουσιαστική συνεισφορά του/της κατόχου του στην εξέλιξη της γνώσης στο ευρύτερο γνωστικό αντικείµενο της ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισµών. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στον Κανονισµό ∆ιδακτορικών Σπουδών του Τµήµατος (ΦΕΚ 2580/τ. Β/ 26-06-2020) 

 

Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων 
 

Το Τµήµα ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισµών φιλοδοξεί να δηµιουργήσει στελέχη που θα έχουν την απαιτούµενη γνώση προκειµένου είτε να συνεχίσουν τη θεωρητική και εµπειρική επιστηµονική έρευνα, είτε να εφαρµόσουν άµεσα τις αρχές, αξίες και πρακτικές της Επιστήµης της ∆ιοίκησης συστήνοντας οι ίδιοι εγχειρήµατα ή αναβαθµίζοντας τη λειτουργία ήδη υπαρχόντων εγχειρηµάτων, παρέχοντας συµβουλευτικές υπηρεσίες σε όσους επιθυµούν να τα συστήσουν, στελεχώνοντας την τοπική, περιφερειακή και κεντρική διοίκηση και τις δοµές της σύγχρονης επιχειρηµατικότητας 

Ειδικότερα, το Πρόγραµµα Σπουδών αποσκοπεί στην εξειδίκευση επιστηµόνων στην γνωστική περιοχή της διοίκησης µε διεπιστηµονική προσέγγιση, την παροχή γνώσεων σε θέµατα διοίκησης συστηµάτων επιχειρήσεων και οργανισµών (ιδιωτικών και δηµόσιων), την αποδοτική συµβολή των συµµετεχόντων στη λειτουργία των επιχειρήσεων και οργανισµών, την εκπαίδευση στην ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών σε ενδεχόµενες τεχνολογικές ή οργανωτικές αλλαγές, αναγκαίες για την ανταπόκριση της επιχείρησης ή του οργανισµού στο ταχέως εξελισσόµενο διεθνές περιβάλλον. 

 
Ερευνητική δραστηριότητα του τµήµατος 

 

Με βάση τις τρέχουσες κοινωνικοοικονοµικές εξελίξεις διαπιστώνεται η αναγκαιότητα χάραξης µιας µακροπρόθεσµης Ερευνητικής Στρατηγικής του Τµήµατος για την περίοδο 2020-2025, διαµορφώνοντας τις ερευνητικές προτεραιότητες κατά την ανωτέρω περίοδο, και εντάσσεται µέσα στο γενικότερο πλαίσιο ερευνητικής Στρατηγικής του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου. 

Το Τµήµα ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισµών είναι ένα νέο τµήµα του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου, κι ως εκ τούτου δηµιούργησε την ανάγκη σχεδιασµού µιας ενιαίας ερευνητικής στρατηγικής που διαµορφώθηκε παράλληλα µε τις διαδικασίες διαµόρφωσης του προγράµµατος σπουδών. Η διαδικασία αυτή εξασφάλισε τόσο την ώσµωση µεταξύ των µελών ∆.Ε.Π. και των φοιτητών του, και τη συµµετοχή όλων των µελών, όσο και τις απαιτούµενες βάσεις για ανάπτυξη ερευνητικών οµάδων εστιασµένων σε ενιαία πλέον γνωστικά αντικείµενα. 

Το πλαίσιο της ερευνητικής στρατηγικής του Τµήµατος περιέχει τους ακόλουθους θεµατικούς άξονες:
▶ Οργάνωσης και διοίκησης
▶ Νέων τεχνολογιών και ποσοτικής ανάλυσης δεδοµένων
▶ Επιχειρησιακή Έρευνα και Επιχειρηµατική Νοηµοσύνη
▶ Χρηµατοοικονοµική διοίκηση
▶ Κοινωνική πολιτική

Στο πλαίσιο του Τµήµατος ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισµών έχει ιδρυθεί και λειτουργεί το ερευνητικό εργαστήριο Συστηµάτων Πληροφοριών ∆ιοίκησης και Ποσοτικής Ανάλυσης ∆εδοµένων. 

Πρόσβαση
 

37.061604164791, 22.06175295105

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών

Πληροφορίες

Αναπληρωτής Καθηγητής

Γραμματεία
Αντικάλαμος Μεσσηνίας, 24100 Καλαμάτα
+30 27210-45-123