Image

 

Ιστορία - Τοποθεσία του τµήµατος 

 

Το Τµήµα Επιστήµης ∆ιατροφής και ∆ιαιτολογίας της Σχολής Επιστηµών Υγείας του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου, ιδρύθηκε µε το ν.4610/2019 (Α’ 70)  και λειτουργεί από το Ακαδηµαϊκό Έτος 2019-2020. Ο αριθµός των εισακτέων του Τµήµατος κυμαίνεται μεταξύ 140-150 φοιτητών.. Το Τµήµα στεγάζεται σε κτήριο που βρίσκεται στο campus του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαµο Μεσσηνίας, επτά (7) χιλιόµετρα από το κέντρο της πόλης της Καλαµάτας.

Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και το Τµήµα Λογοθεραπείας της Σχολής Επιστηµών Υγείας, ενώ στο χώρο του campus έκτασης περίπου 100 στρεµµάτων υπάρχουν οι κτηριακές εγκαταστάσεις των Τµηµάτων της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίµων καθώς και της Σχολής ∆ιοίκησης. 

Στις εγκαταστάσεις του campus περιλαµβάνονται επίσης Βιβλιοθήκη µε εκτυπωτική µονάδα, εστιατόριο, κυλικείο, γήπεδα αθλοπαιδιών και θερµοκήπια, ενώ στην πόλη της Καλαµάτας λειτουργεί Φοιτητική Εστία.

Το Τµήµα διαθέτει σύγχρονες αίθουσες και αµφιθέατρα διδασκαλίας, ενώ οι  εργαστηριακές ασκήσεις των µαθηµάτων διεξάγονται στα εξοπλισµένα εργαστήρια Βιοχημείας, Φυσιολογίας-Εργοφυσιολογίας, Χημείας, Βιολογίας, Πληροφορικής, και Διαιτολογίας-Διατροφής του Τµήµατος. Το Τµήµα διαθέτει το θεσμοθετημένο με το ΦΕΚ1797/Β’/13.04.2022 εργαστήριο με την επωνυμία «Εργαστήριο Βιοχημείας, Εργοφυσιολογίας, Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας (ΒΙΟ.ΕΡΓΟ.ΦΥ.ΦΑ.)» το οποίο δραστηριοποιείται εκπαιδευτικά και ερευνητικά.

 
Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές 
 

Το Πρόγραµµα Προπτυχιακών Σπουδών έχει ως στόχο την εκπαίδευση νέων επιστηµόνων, οι οποίοι θα αποκτήσουν γνώσεις για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και της διατροφικής κατάστασης µεµονωµένων ατόµων, αλλά και ιδιαίτερων οµάδων του πληθυσµού, όπως νεογνών, βρεφών, παιδιών, εφήβων, αθλουµένων, καθώς και ατόµων µε χρόνιες παθήσεις.

Η εκπαίδευση που παρέχεται στο Τµήµα καλύπτει ένα ευρύ φάσµα γνωστικών αντικειµένων ξεκινώντας από γενικά µαθήµατα όπως η Χηµεία, η Βιοχηµεία και η Χηµεία των Τροφίµων και επεκτείνεται σε αντικείµενα που σχετίζονται µε τη Φυσιολογία και την Παθοφυσιολογία του Ανθρώπου, τη ∆ιατροφή και το µεταβολισµό των τροφών και καταλήγει µε αντικείµενα που εξειδικεύονται στη διατροφή συγκεκριµένων οµάδων του πληθυσµού.

Το Πρόγραµµα Προπτυχιακών Σπουδών συνδυάζει τη θεωρητική διδασκαλία µε την εργαστηριακή και πρακτική άσκηση και παρακολουθεί τις τρέχουσες επιστηµονικές εξελίξεις. 

Η φοίτηση είναι τετραετής και τα µαθήµατα είναι κατανεµηµένα σε 8 εξάµηνα. Προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου είναι η επιτυχής εξέταση όλων των µαθηµάτων του Προπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών, η επιτυχής παρακολούθηση της Πρακτικής Άσκησης και η εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας στο τέταρτο έτος φοίτησης. Το σύνολο των µονάδων ECTS του προγράµµατος σπουδών είναι 240.

Το πρόγραµµα σπουδών του Τµήµατος βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησής του από την ΕΘΑΑΕ.

 
Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων 
 

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μπορούν να εργαστούν ως Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι σε φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Δημόσια Νοσοκομεία, Δημοτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Υπηρεσίες Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων), στον τομέα της κοινότητας (Ιδιωτικές Κλινικές, Ιατρεία, Διαιτολογικά Γραφεία), σε φορείς Αθλητισμού (Αθλητικές Ομάδες, Σύλλογοι), σε επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής (Βιομηχανίες Παραγωγής και Διάθεσης Τροφίμων-Ποτών, Φαρμακευτικές Εταιρείες, Χώροι Μαζικής Εστίασης, Ξενοδοχεία), σε Δομές Εκπαίδευσης, σε Διεθνείς και Εθνικούς Οργανισμούς (ΕΦΕΤ, ΕΟΦ) ή να ασκήσουν το επάγγελμα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου ιδιωτικά.

Υποχρεούνται να εκδώσουν βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κατά τόπο αρμόδιων Περιφερειών της χώρας και δύνανται να εγγραφούν ως μέλη Συλλόγων επαγγελματιών υγείας που έχουν συσταθεί σε Ν.Π.Δ.Δ.

Για απασχόληση στο Δημόσιο Τομέα, οι πτυχιούχοι του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο/ειδικότητα ΠΕ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ, σύμφωνα με το νέο προσοντολόγιο όπως καθορίζεται με το Π.Δ.85/2022 (Α’ 232).

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος ρυθμίζονται με τα Π.Δ.78/1989 (Α’ 36) και Π.Δ.133/2014 (Α’ 213) και τις διατάξεις του άρθρου 32 του Ν.4999/2022 (Α’ 225)."

Εκτός από τις επαγγελµατικές διεξόδους που δίνει το πτυχίο, οι απόφοιτοι µπορούν να συνεχίσουν, εφόσον το επιθυµούν, τις ακαδηµαϊκές τους σπουδές  για απόκτηση µεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώµατος.
 

Ερευνητική δραστηριότητα του τµήµατος 
 

Το Τµήµα διαθέτει το εγκεκριμένο εργαστήριο Βιοχημείας, Εργοφυσιολογίας, Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας (ΒΙΟ.ΕΡΓΟ.ΦΥ.ΦΑ.) στο οποίο πραγματοποιούνται μετρήσεις φυσικής κατάστασης ενηλίκων και αθλητών, μετρήσεις βασικού μεταβολισμού, δερματοπτυχομετρήσεις, ανθρωπομετρήσεις. Το τμήμα ασχολείται, επίσης, με διατροφικές συνήθειες διαφόρων πληθυσμών, και με κλινικές δοκιμές σχετικά με τη διατροφή.   

Το Τµήµα διαθέτει εγκεκριµένο από τη Σύγκλητο του Πανεπιστηµίου Κανονισµό ∆ιδακτορικών Σπουδών (ΦΕΚ3382/Β’/28.07.2021) και από το Ακαδ. Έτος 2021-2022 δέχεται υποψήφιους διδάκτορες.

 
Πρόσβαση
 

37.062310052162, 22.062929608831

Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας

Πληροφορίες

Καθηγητής

Γραμματεία
Αντικάλαμος, 24100 Καλαμάτα
+30 27210-45-126, +30 27210 45-268