Image
Pedis-logo

 

Ιστορία - Τοποθεσία του Τµήµατος

 

Το Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και ∆ιεθνών Σχέσεων του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου λειτουργεί από το ακαδηµαϊκό έτος 2007-2008 και ανήκει στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών που εδρεύει στην Κόρινθο.

Το Τµήµα ΠΕ∆ΙΣ διαθέτει πέντε αίθουσες διδασκαλίας µε σύγχρονο εκπαιδευτικό εξοπλισµό, αυτόνοµη εξειδικευµένη βιβλιοθήκη µε ευρύχωρο αναγνωστήριο και µία πλήρως εξοπλισµένη αίθουσα µε σύγχρονους Η/Υ. Όλοι οι διδάσκοντες του Τµήµατος έχουν σπουδάσει σε πολύ γνωστά πανεπιστήµια του εξωτερικού (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερµανία) και εφαρµόζουν διεθνείς πρακτικές διδασκαλίας που συνδυάζουν διαλέξεις, σεµινάρια, εφαρµογές των θεωρητικών µοντέλων και πρακτική άσκηση. Παράλληλα, χρησιµοποιούν σύνθετες διαδικασίες αξιολόγησης που ενθαρρύνουν τη συµµετοχή των φοιτητών. Όλα τα µαθήµατα είναι πλήρως αναπτυγµένα στην «ηλεκτρονική τάξη» (e-class.uop.gr).

 

Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές

 

Σκοπός του Τµήµατος είναι η άρτια επιστηµονική κατάρτιση των φοιτητών/τριών στα αντικείµενα της Πολιτικής Επιστήµης, των ∆ιεθνών Σχέσεων, της ∆ιεθνούς Πολιτικής Οικονοµίας, των Σπουδών Περιοχής, των Νέων Τεχνολογιών, της ∆ιεθνούς και Ευρωπαϊκής Ιστορίας, του Πολιτισµού, του ∆ικαίου, της Κοινωνιολογίας και της Φιλοσοφίας. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι του Τµήµατος αναµένεται να διαθέτουν ειδικευµένες γνώσεις στα πεδία της Πολιτικής Επιστήµης και των ∆ιεθνών Σχέσεων που να τους επιτρέπουν να κατανοούν και να αναλύουν κριτικά θεωρίες και φαινόµενα αναφορικά µε το σχεδιασµό και την εφαρµογή πολιτικών τόσο στο επίπεδο του εθνικού κράτους όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των διεθνών οργανισµών.

Το 2014 ήταν από τα πρώτα πανεπιστηµιακά τµήµατα που υποβλήθηκαν σε Εξωτερική Αξιολόγηση από την Ανεξάρτητη Αρχή ∆ιασφάλισης της Ποιότητας (Α∆ΙΠ) µε εξαιρετικά αποτελέσµατα (εδώ). Το 2019 ολοκληρώθηκε µε παρόµοια επιτυχία η διαδικασία Πιστοποίησης του Προπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών (εδώ).

Για την απόκτηση του πτυχίου του Τµήµατος αναµένεται από τους αποφοίτους η επιτυχής παρακολούθηση 48 µαθηµάτων και η συγκέντρωση συνολικά 240 ευρωπαϊκών πιστωτικών µονάδων (ECTS), σύµφωνα µε τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά προγράµµατα πρώτου κύκλου σπουδών διάρκειας τεσσάρων ετών.

Στους κόλπους του Τµήµατος λειτουργούν τέσσερα µεταπτυχιακά προγράµµατα σπουδών: το ΠΜΣ «∆ιακυβέρνηση και ∆ηµόσιες Πολιτικές» (έτος ίδρυσης 2012), το αγγλόφωνο ΠΜΣ «Mediterranean Studies» (έτος ίδρυσης 2014), το ΠΜΣ «Παγκόσµιες Προκλήσεις και Συστήµατα Αναλύσεων» (έτος ίδρυσης 2015), και το ∆ιϊδρυµατικό και ∆ιατµηµατικό ΠΜΣ «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση» σε συνεργασία µε το Τµήµα Οργάνωσης και ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστηµίου Πειραιώς και το Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης

 

Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων

 

Οι απόφοιτοι του Τµήµατος µπορούν να εργαστούν, µεταξύ άλλων, σε δηµόσιους φορείς (το Κοινοβούλιο, Υπουργεία, ∆ηµόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισµούς, την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, το ∆ιπλωµατικό Σώµα κλπ), στον ιδιωτικό τοµέα (π.χ. εταιρίες συµβούλων), σε ερευνητικά ινστιτούτα, σε κοινωφελείς οργανώσεις, σε µέσα µαζικής ενηµέρωσης, σε ΜΚΟ, και σε διεθνείς οργανισµούς. 

Όπως τεκµηριώνεται από απογραφές που έχουν διενεργηθεί, οι απόφοιτοι του Τµήµατος αποκτούν πραγµατικές ευκαιρίες για επαγγελµατική σταδιοδροµία και για την εισαγωγή τους σε προγράµµατα µεταπτυχιακών σπουδών σε κορυφαία πανεπιστήµια του εξωτερικού και της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθοι φορείς του δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα στους οποίους αναζητούν και βρίσκουν επαγγελµατική και ερευνητική απασχόληση οι απόφοιτοί µας:

▶ Υπουργείο των Εξωτερικών, τόσο στο ∆ιπλωµατικό Σώµα όσο και σε εξειδικευµένες υπηρεσίες όπως αυτή της ∆ιεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας
▶ Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
▶ ∆ιεθνείς οργανισµοί, όπως ο Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών σε τοµείς όπως το Αναπτυξιακό Πρόγραµµα του ΟΗΕ, η Παγκόσµια Τράπεζα, ο Οργανισµός Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ.ο.κ.
▶ Ελληνικές και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
▶ Ελληνικά και διεθνή ερευνητικά ιδρύµατα
▶ Εταιρείες συµβούλων και διαχείρισης έργων
▶ Εταιρείες συµβούλων πολιτικής επικοινωνίας και δηµοσκοπήσεων
▶ Πολιτικά ιδρύµατα και ερευνητικά κέντρα
▶ Πολιτικά κόµµατα
▶ Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στο χώρο των Βαλκανίων 

 

Ερευνητική δραστηριότητα του Τµήµατος

 

Το Τµήµα ΠΕ∆ΙΣ είναι πόλος έντονης ερευνητικής δραστηριότητας. Αυτή περιλαµβάνει την λειτουργία  ερευνητικών κέντρων όπως το Κέντρο ∆ιεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονοµίας και ∆ιακυβέρνησης, το Κέντρο Ανάλυσης Πολιτικής, το Κέντρο Ελληνικής και ∆ιεθνούς Ιστορίας, το Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαµικών Σπουδών.

Περιλαµβάνει επίσης τη λειτουργία ερευνητικών οµάδων των οποίων οι εργασίες έχουν ως άξονες την Πολιτική Τεχνολογία, την Πολιτική Ηγεσία, τη Mελέτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη Φιλοσοφία, την Κουλτούρα και τις Κοινωνικές Πρακτικές.

Στο ΠΕ∆ΙΣ ανήκει η Έδρα Jean Monnet στις Σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης µε τις Λιγότερο Αναπτυγµένες Χώρες, η οποία χρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το ΠΕ∆ΙΣ συµµετέχει σε ερευνητικά δίκτυα όπως το Consortium για την Προώθηση των Ελληνοκινεζικών και Σινοευρωπαϊκών Σχέσεων, το Eλληνικό ∆ίκτυο Αφρικανικών Σπουδών, το Ελληνικό ∆ίκτυο για τη Μελέτη του Τρίτου Τοµέα.

Τα ερευνητικά έργα των οποίων οι υπεύθυνοι είναι διδάσκοντες στο ΠΕ∆ΙΣ έχουν δροµολογηθεί µέσω ερευνητικών ανταγωνιστικών προγραµµάτων. Τρέχοντα τέτοια έργα είναι:

▶ Κέντρο Αριστείας Jean Monnet “Visualising, Analysing and Learning about EU Studies” (2020-2023) 
▶ « Χριστιανικές κοινότητες και θρησκευτικός πλουραλισµός στη Μέση Ανατολή: ∆ιεθνείς Σχέσεις και Θρησκεία στο γύρισµα του 20ου και του 21ου αιώνα » (2020-2023)
▶ Ενότητα Jean Monnet “European-focused Policy Analytics – EuroPolA
▶ Ερευνητικό Πρόγραµµα JEAN MONNET MODULE «Το ευρωπαϊκό πνεύµα µέσα από την κουλτούρα και την φιλοσοφία: προς µία ανοικτή Ευρώπη» (2021 -2023)
▶ “Information Diasporas in EurAfrica for Legal Migration” (IDEAL-Migration) (2020-2022)
▶ Ερευνητικό Πρόγραµµα «Θαλής ΙΙ»: Χαρτογράφηση και Αξιολόγηση Ελληνικών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (2020-2022)
▶ Gamifi cation of media and digital literacy for youth (2020-2022)
▶ “Encouraging active citizenship and participation via empowerment of young EU citizens” (EURVoice) (2020-2022)
▶ «Αποκρυπτογραφώντας τη διαµόρφωση της ελληνικής οικονοµικής διπλωµατίας προς τα ∆υτικά Βαλκάνια» (DEFORM-GR-WB), The London School of Economics and Political Science, Hellenic Observatory, H2020 Grants (2020-2021)
▶ - Ages of Marathon Επιχειρησιακό Πρόγραµµα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηµατικότητα, Καινοτοµία" (ΕΠΑΝΕΚ)- ∆ράση: "Ερευνώ-∆ηµιουργώ-Καινοτοµώ" (2018-2021)
▶ «Επισιτιστικές και ανθρωπιστικές κοινωφελείς οργανώσεις στην Ελλάδα: Συνεργασίες, δίκτυα γνώσεων και καινοτοµία». Υποστήριξη ερευνητών µε έµφαση στους νέους ερευνητές. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου ∆υναµικού, Εκπαίδευση και ∆ια Βίου Μάθηση 2014-2020», ΕΣΠΑ (2014- 2021)
▶ «Η Κινεζική Υψηλή Στρατηγική και η Ελλάδα», ΕΣΠΑ - Ανάπτυξη Ανθρώπινου ∆υναµικού, Εκπαίδευση και ∆ια Βίου Μάθηση (2014-2020)
▶ Το ΠΕ∆ΙΣ είναι επίσης εταίρος στα παρακάτω διεθνή προγράµµατα:
▶ Ερευνητικό Πρόγραµµα HORIZON 2020 Kids4All (2021-2024)
▶ “Europeanisation meets democracy from below: The Western Balkans on the search for new European and democratic Momentum (WB2EU)”, Jean Monnet Network, Erasmus + (2020-2023)
▶ «Voces y miradas literarias en femenino»: construyendo una sociedad europea inclusiva/ FEMIN (2020-2022)
▶ EU Middle East Network In Action (EUMENIA) «Το ∆ίκτυο Ευρωπαϊκή Ένωση-Μέση Ανατολή σε ∆ράση» (2019-2021)

Το Τµήµα έχει καθιερώσει το θεσµό του «Eπισκέπτη Eρευνητή». Οι επισκέπτες ερευνητές γίνονται δεκτοί για ένα ορισµένο διάστηµα και εκπονούν ερευνητικό έργο αξιοποιώντας τις υποδοµές και το ερευνητικό δυναµικό του Τµήµατος.

 

Πρόσβαση

 

37.937413122473, 22.937929186713

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων

Πληροφορίες

Καθηγητής

Γραμματεία
Λεωφόρος Αθηνών Αριστοτέλους 1, 20132, Κόρινθος
+30 27410-40-040