Image
Φιλολογία Λογο

 

Ιστορία - Τοποθεσία του Τµήµατος

 


Το Τµήµα Φιλολογίας ανήκει στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστηµών και Πολιτισµικών Σπουδών. Ιδρύθηκε το ακαδηµαϊκό έτος 2003-2004 και η εκπαιδευτική του λειτουργία άρχισε το ακαδηµαϊκό έτος 2005-2006. Εδρεύει στην Καλαµάτα και στεγάζεται στα κτήρια του πρώην 9ου Συντάγµατος Πεζικού στο παλαιό Στρατόπεδο της πόλης που µετατράπηκαν σε χώρους διδασκαλίας και διοίκησης εφοδιασµένους µε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδοµή για την άρτια και ασφαλή λειτουργία τους. 

 

Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές

 

Το Πρόγραµµα Σπουδών του Τµήµατος Φιλολογίας, που πιστοποιήθηκε µε Άριστα από την Αρχή ∆ιασφάλισης και Πιστοποίησης της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, καλύπτει όλο το φάσµα της ελληνικής γραµµατείας. Προσφέρει τρεις θεµατικούς κύκλους (Κλασική Φιλολογία, Βυζαντινή και Νέα Ελληνική Φιλολογία, Γλωσσολογία) και συνδυάζει τα παραδοσιακά γνωστικά αντικείµενα της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, της Λατινικής Φιλολογίας, της Βυζαντινής Φιλολογίας, της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, της Γλωσσολογίας, της Παλαιογραφίας, της Παπυρολογίας, της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας µε νέες ειδικότητες, όπως η Θεωρία της Λογοτεχνίας, η Συγκριτική Γραµµατολογία, η Λαογραφία, η Παγκόσµια Λογοτεχνία, τα Παιδαγωγικά, η Ειδική ∆ιδακτική των Φιλολογικών Μαθηµάτων µε τη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, η Χρήση Εφαρµογών Λογισµικού στη Φιλολογική Έρευνα και η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, γεγονός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα έναντι των άλλων τµηµάτων Ελληνικής Φιλολογίας της επικράτειας. Το Τµήµα Φιλολογίας µε το Πρόγραµµα Σπουδών του (240 ECTS) επιδιώκει να προάγει την επιστηµονική γνώση και να προσφέρει ανώτατου επιπέδου εκπαίδευση στις προαναφερθείσες επιστηµονικές περιοχές κατά τα διεθνή πρότυπα. Ταυτόχρονα εφοδιάζει τους αποφοίτους µε τις απαραίτητες παιδαγωγικές δεξιότητες που τους επιτρέπουν να µεταδώσουν τις αποκτηθείσες γνώσεις µε αρτιότητα και αποτελεσµατικότητα. 
 

Το Τµήµα Φιλολογίας προσφέρει επίσης τα ακόλουθα Προγράµµατα Μεταπτυχιακών Σπουδών µε τίτλους/θεµατικές: α. Αρχαία και Νέα Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία (µε δύο ειδικεύσεις) και β. Βυζαντινός Κόσµος: Η σχέση του µε την Αρχαιότητα και τον Νεότερο Ελληνισµό. Στόχος αυτών των Προγραµµάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (90 ECTS) είναι η εµβάθυνση στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, τη Βυζαντινή Φιλολογία, τη Νέα Ελληνική Φιλολογία, τη Συγκριτική Γραµµατολογία και τη Θεωρία της Λογοτεχνίας. Στα εν λόγω Προγράµµατα Μεταπτυχιακών Σπουδών το διδακτικό δυναµικό αποτελείται κυρίως από τους καθηγητές και τους λοιπούς διδάσκοντες του Τµήµατος Φιλολογίας και συµπληρώνεται από έγκριτους καθηγητές και ειδήµονες του ευρύτερου κλάδου της Επιστήµης της Φιλολογίας, µε τελικό στόχο την περαιτέρω εξειδίκευση και την άριστη φιλολογική συγκρότηση των µεταπτυχιακών φοιτητών

 

Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων

 

Οι φιλόλογοι απόφοιτοι του Τµήµατος έχουν αναγνωρισµένα επαγγελµατικά δικαιώµατα και, µε την πολύπλευρη παιδεία που αποκοµίζουν κατά την διάρκεια των σπουδών τους, µπορούν να απασχοληθούν στη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση ή σε άλλες θέσεις του δηµόσιου τοµέα του κλάδου «ΠΕ02», καθώς επίσης και στον ιδιωτικό τοµέα. Οι απόφοιτοι µπορούν κάλλιστα να εργαστούν ως επιµελητές σύνταξης και διορθωτές κειµένων στον περιοδικό και τον ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και σε φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισµού. ∆εδοµένης της βαρύνουσας σηµασίας της Παιδαγωγικής και ∆ιδακτικής Επάρκειας των εκπαιδευτικών µας, το Τµήµα Φιλολογίας χορηγεί δωρεάν από το  ακαδηµαϊκό έτος 2021-2022 (και µάλιστα µε πρόβλεψη µεταβατικών διατάξεων για τα έτη 2015-2021) Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και ∆ιδακτικής Επάρκειας (υπ. αριθµ. 32 / 07.06.2021 απόφαση της Συγκλήτου). Το Πρόγραµµα που οδηγεί στο Πιστοποιητικό αυτό περιλαµβάνει θεωρητική εκπαίδευση και παρακολουθήσεις/διδασκαλίες σε σχολεία ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης (γυµνάσια/λύκεια γενικής, τεχνικής, καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής), συνδυάζοντας έτσι την απόκτηση παιδαγωγικών γνώσεων µε την καλλιέργεια διδακτικών δεξιοτήτων και αποσκοπεί στην κατανόηση εκπαιδευτικών θεωριών και πρακτικών. Αξίζει να σηµειωθεί, τέλος, ότι το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και ∆ιδακτικής Επάρκειας παρέχει άµεση πρόσβαση σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δοµές, δηµόσιες και ιδιωτικές, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 
 

Το πτυχίο του Τµήµατος Φιλολογίας παρέχει στους αποφοίτους τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ΠΜΣ του
γνωστικού πεδίου των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστηµών

 

Ερευνητική δραστηριότητα του Τµήµατος

 

Το Τµήµα Φιλολογίας διαθέτει τρία θεσµοθετηµένα ερευνητικά εργαστήρια (α. Αρχαίας Ρητορικής και ∆ραµατικής Τέχνης, β. ∆ιαχρονικής Μελέτης Ελληνικής Γλώσσας και Γραµµατείας και γ. Συγκριτικής Γραµµατολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας), τα οποία προωθούν το διδακτικό και ερευνητικό έργο του Τµήµατος µέσω των δράσεων που αναλαµβάνουν. Τα εργαστήρια διοργανώνουν διεθνή συνέδρια και ηµερίδες αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις τους µε πανεπιστηµιακά τµήµατα και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης προσφέρουν ανοιχτά επιµορφωτικά σεµινάρια σε επιστήµονες και εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστηµών και Πολιτισµικών Σπουδών λειτουργεί και το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισµού µε έδρα τον Μυστρά. 
 

Το Τµήµα Φιλολογίας δέχεται υποψηφίους για µεταδιδακτορική έρευνα σε όλους τους κλάδους της Φιλολογίας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Συνέλευση του Τµήµατος κατόπιν συνεννόησης µε τον επιβλέποντα καθηγητή και περιλαµβάνουν αναλυτικό βιογραφικό σηµείωµα, προσχέδιο έρευνας και χρονοδιάγραµµα έρευνας. Επί του παρόντος διενεργούνται πέντε µεταδιδακτορικές έρευνες στους τοµείς της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, της Λατινικής Φιλολογίας και της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας. Οι µεταδιδακτορικοί ερευνητές µπορούν να προσφέρουν και επικουρικό διδακτικό έργο στο Πρόγραµµα Σπουδών του Τµήµατος.

 

Πρόσβαση

 

37.041139476006, 22.123627626984

Τμήμα Φιλολογίας

Πληροφορίες

Πρόεδρος
Δελή Δήμητρα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Γραμματεία
Ανατολικό Κέντρο - Παλαιό Στρατόπεδο 24100 Καλαμάτα
+30 27210-65-115