Image
Λογοθεραπεία
 
Ιστορία - Τοποθεσία του τµήµατος 

 

Το Τµήµα Λογοθεραπείας του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε το 2009 (σαν πρώην ΤΕΙ  Πελοποννήσου, ΦΕΚ 44/τ. Α΄/12-03-2009) και είναι σήµερα ένα από τα τρία σχετικά τµήµατα που λειτουργούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα της χώρας. Είναι τετραετούς φοίτησης και παρέχει εκπαίδευση σε θέµατα Παθολογίας του Λόγου, Οµιλίας και Φωνής. Το τµήµα εδρεύει στην Καλαµάτα (Αντικάλαµος Μεσσηνίας) και αυτή τη στιγµή έχει δύο µόνιµα µέλη ∆ΕΠ (αναπληρωτές καθηγητές). 
 

Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές 
 

Το Τµήµα Λογοθεραπείας λειτουργεί µε την εφαρµογή ενός σύγχρονου Προγράµµατος Σπουδών που περιλαµβάνει α) µαθήµατα υποδοµής από τους κλάδους της Γλωσσολογίας, της Ιατρικής, της Ψυχολογίας και της Παιδαγωγικής και β) µαθήµατα ειδικότητας στις διαταραχές λόγου, οµιλίας, φωνής, κατάποσης και ακοής, καθώς και µαθήµατα νέων τεχνολογιών. Εκτός από το θεωρητικό µέρος, το Πρόγραµµα Σπουδών περιλαµβάνει υποχρεωτική κλινική άσκηση, η οποία πραγµατοποιείται σε γενικά νηπιαγωγεία και δηµοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, νοσοκοµεία, γηροκοµεία, κέντρα αποκατάστασης και στην Κλινική Λογοθεραπείας του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου µε έδρα την Καλαµάτα. 
 

Επαγγελµατικές προοπτικές αποφοίτων 
 

Το Τµήµα έχει αποφοίτους που που εργάζονται στο δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα. Με το Π.∆.υπ’ αριθµ. 96 (ΦΕΚ82/18-4-2002) καθορίζονται τα επαγγελµατικά δικαιώµατα των πτυχιούχων των Τµηµάτων Λογοθεραπείας και µε το Π.∆. υπ’ αριθµ. 49 (ΦΕΚ Α΄80/5-5-2016) περιγράφονται οι προϋποθέσεις για λήψη άδειας άσκησης επαγγέλµατος. 
 

Ερευνητική δραστηριότητα του τµήµατος 
 

Το Τµήµα έχει ένα εργαστήριο µε τίτλο «Εργαστήριο Κλινικών Εφαρµογών Λογοθεραπείας, Ακοής, Ανάλυσης Φωνής και Οµιλίας (Ε.Κ.Ε.Λ.Α.Φ.Ο.)» που εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές, κοινωνικές και ερευνητικές ανάγκες κατά την παροχή λογοθεραπευτικής αξιολόγησης και λογοθεραπευτικής παρέµβασης σε παιδιά και ενήλικες µε διαταραχές επικοινωνίας, λόγου/οµιλίας. Μέσα στους στόχους του εργαστηρίου είναι η υποστήριξη του εκπαιδευτικού και κοινωνικού έργου σε χώρους όπως είναι η πανεπιστηµιακή κλινική, τα νοσοκοµεία και τα κέντρα αποκατάστασης, η οικογένεια, και τα γενικά ή ειδικά σχολεία όπου είναι ενταγµένα άτοµα µε προβλήµατα επικοινωνίας, λόγου ή/και οµιλίας, η παραγωγή δεδοµένων για την ενίσχυση της έρευνας, η εφαρµογή καινοτόµων προγραµµάτων ή πρακτικών παρέµβασης στη λογοθεραπεία µέσω νέων τεχνολογιών σε ένα ευρύ φάσµα ειδικών οµάδων του πληθυσµού τόσο παιδιών όσο και ενηλίκων και η παροχή εκπαιδευτικού/επιµορφωτικού έργου σε επαγγελµατίες υγείας και εκπαιδευτικούς στο ευρύτερο πεδίο της λογοθεραπείας. Τέλος, το Τµήµα παρέχει µεταδιδακτορική έρευνα. 
 

Πρόσβαση

37.062231449377, 22.062968152243

Τμήμα Λογοθεραπείας

Πληροφορίες

Αναπληρωτής Καθηγητής

Γραμματεία
Αντικάλαμος, 24100 Καλαμάτα
+30 27210-45-320